Režija Selme Spahić
0

BNP Zenica: U petak i subotu premijerne izvedbe "Sedam strahova"

L. K.
Premijerne izvedbe predstave "Sedam strahova" su planirane za petak, 4. i subotu, 5. juni u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP Zenica).

Prema riječima direktora Miroljuba Mijatovića velika je odgovornost producirati jednu veliku predstavu u čudnom vremenu u kojem se borimo sa pandemijom.

Premijerna izvedba predstave je i u okviru XX festivala bh. drame koji je zakazan za mjesec septembar i koji će biti otvoren upravo ovom festivalskom premijerom. Kako je istakao Mijatović, u pitanju je prvi roman sugrađanina Selvedina Avdića koji je višestruko nagrađivan. Ovom premijerom Bosansko narodno pozorište Zenica zaključuje premijerne izvedbe 71. sezone.

Kako je istakla rediteljica Selma Spahić, svaki rad u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je za nju povratak kući, a posebna je radost raditi baš ovaj tekst u ovom pozorištu. Spahić je, također, poentirala važnost romana Selvedina Avdića "Sedam strahova" za bosanskohercegovačku književnu scenu i baš zbog toga smatra da je postavljanje ovog teksta na pozorišnu scenu višestruko značajan.

Spahić je istakla i političku važnost romana u kojem je pitanje slobode izuzetno važno, te da je i u predstavi pokušano preslikati ta pitanja, naravno, na pozorišnom jeziku predstave.

Dramaturginja Emina Omerović je istakla zadovoljstvo ponovnog rada u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te veliku odgovornost na dramatizaciji i radu ovako važnog romana, koji je nevjerovatan u svom stilu i formi, a koji pretočen u pozorišni jezik ima poseban i drugačiji značaj. Omerović je istakla važnost tematike romana i pitanja koje otvara, a koja su aktuelni i plodni za istraživanja strahova sadašnjeg svijeta.

Glumice i glumci iz ansambla predstave su se zahvalili upravi Zeničkog pozorišta na pruženoj prilici za rad u izuzetno teškim i neizvjesnim vremenima, te su istakli kako je veliko zadovoljstvo osjećati sigurnost u pozorištu nasuprot svim nesigurnostima današnjice sa kojima smo suočeni.

U predstavi igraju glumci i glumice: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović, te dječaci i djevojčice: Tarik Hodžić, Osman Efendić, Arman Salihović, Vedad Babanović, Iman Muslić i Luna Lisica.

Dramatizaciju predstave potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je bila zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Basheskia&EQ, a za koreografiju je bio zadužen Thomas Steyaert. Prva reprizna izvedba je zakazana za 18. juni u 19:30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko-epidemijološkim mjerama.