U povodu Dana žena
0

BNP Zenica podržao inicijativu "Živi solidarnost"

FENA
Uprava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica dat će doprinos osmomartovskoj inicijativi "Živi solidarnost", koja će u povodu Međunarodnog dana žena biti održana od 7. do 11. marta.

U okviru ove inicijative će u srijedu, 9. marta na Otvorenoj sceni "Obala" Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu biti izvedena predstava "Zatvorenih očiju" u produkciji BNP-a Zenica, rađena po tekstu britanske autorice April De Angelis u režiji Lajle Kaikčije.

Riječ je o prvom gostovanju BNP-a Zenica na Otvorenoj sceni "Obala", saopćeno je iz BNP-a Zenica.

Predstava "Zatvorenih očiju" mala je priča o ženama koje kroz terapiju razgovorom spoznaju sopstvene i tuđe strahove, zablude i predrasude, kao i želje i nadanja.

Likovi u ovom komadu su na putu spoznaje o sebi i drugima. To im pomaže da svoj život nastave dalje ili barem da pokušaju iznova.

Izvođenjem ove predstave i BNP Zenica će ući u krug društveno odgovornih javnih institucija i ukazati na važnost i ulogu Međunarodnog dana žena, te žene u modernom demokratskom društvu.

Suorganizatori inicijative "Živi solidarnost" su Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, Udruženje građana "Pravo ljudski", Asocijacija za kulturu i umjetnost "Crvena" i TPO Fondacija.

U okviru ove inicijative bit će predstavljene i dvije izložbe "Iz ženske škrinje" i "Osmomartovski striptiz", te dokumentarni film "Mi smo pola iranske populacije" rediteljice Rakshan Bani-Etemad, čije ime predstavlja vrh iranske ženske kinematografije.