Kultura
0

BNP Zenica gostuje na festivalu u Podgorici

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica već na početku nove sezone nastavlja tradiciju internacionalnih gostovanja i učešća na festivalima.

Ovog puta bit će jedino bh. pozorište koje će učestvovati na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) u Podgorici (Crna Gora) i to sa predstavom "Priča sa istočne strane", koju su Zeničani radili u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom u protekloj teatarskoj sezoni.

Predstava će biti izvedena u subotu, 14. septembra u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović".

Pred publikom festivala FIAT, koji ove godine preferira politički teatar i takmičarskog je karaktera, bit će izvedene i predstave iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije.

O najboljima u takmičarskom programu odlučivat će žiri u sastavu Matko Botić, kritičar i teatrolog (Hrvatska), Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja (Srbija) i Vasko Raičević, dramaturg (Crna Gora).

Posljednjeg dana Festivala oni će dodijeliti nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju (autora) i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Predstavu "Priča sa istočne strane" režirala je Aida Bukvić po tekstu Darka Lukića, a u ovoj duodrami igraju Snežana Vidović i Sead Pandur.

BNP Zenica će i u narednom periodu svoja produkcijska ostvarenja izvoditi na internacionalnim festivalima.

Javnosti dobro poznata predstava "Grebanje ili Kako se ubila moja baka" bit će izvedena u okviru programa 53. festivala MESS u petak, 4. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, na Joakim InterFestu u Kragujevcu u subotu, 12. oktobra, te na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prijevoda" Užice 2013.

Dokaz da zenički teatar radi zapažene predstave za djecu je to da je, među mališanima popularna, predstava "Kraljica Vešmašina" uvrštena u ovogodišnji program Children MESS i bit će izvedena u subotu, 5. oktobra u Kamernom teatru 55, saopćeno je iz BNP-a Zenica.