Kultura
0

"Bliskosti razlika - razlike bliskosti" slogan bh. izdavača na Frankfurtskom sajmu

FENA
"Bliskosti razlika- razlike bliskosti" slogan je pod kojim će se izdavači iz Bosne i Hercegovine predstaviti na ovogodišnjem 59. frankfurtskom sajmu knjiga od 10. do 14. oktobra.

BiH će deseti put, u organizaciji Udruženja izdavača i knjižara BiH (UIKBiH), izdanja sa svog područja prezentirati na ovom renomiranom sajmu knjige.

Predstavit će se 52 izdavača iz BiH nizom ostvarenja iz različitih oblasti, pojedinačnim predstavljanjima i mnoštvom promotivnih materijala koje će osigurati Turistička zajednica BiH, najavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić.

Pored izdavačkih kuća, svoja će naučna izdanja predstaviti i različite institucije iz BiH, kao što su Društvo pisaca BiH, Orijentalni institut u Sarajevu, Institut za istoriju, VKBI, Zemaljski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Institut za jezik Sarajevo, ANUBiH, Arhiv BiH te NUBBiH.

Kuratorica izložbe "Bliskosti razlika-razlike bliskosti" Marina Katnić-Bakaršić slogan je ocijenila nimalo slučajnim. Namjera je pokazati da se na mjestu susreta razlika, što je karakteristično za bh. podneblje, rađaju nove bliskosti.

Jezici su mostovi za upoznavanje drugog i drugačijeg te osnovica svjetske kulturne baštine. Frankfurtski sajam je prilika da u planetarnoj jezičkoj zajednici prepoznamo sve bogatstvo razlike bliskosti i bliskosti razlika, rečeno je na konferenciji.

Najavljeno je učešće i predstavnika bh. dijaspore.

Dizajnersko rješenje za promotivne materijale uradio je Zijad Pekmez.