Financial Times
0

Bliski istok - novi centar umjetnosti i kulture?

FENA
Dnevnik Financial Times osvrće se u petak na posljedice koje bi ekonomska kriza u Evropi mogla ostaviti na kulturne i umjetničke centre.

List naime, prenosi zaključak sa konferencije u Firenci da bi evropski gradovi i kulturni centri mogli izgubiti primat u toj oblasti, u čemu bi ih, piše Financial Times, mogao prestići Bliski istok.

I dok se u većini evropskih zemalja uvode oštre mjere štednje zbog kojih su mnogi muzeji i kulturne institucije na udaru, na Bliskom istoku koji nije pogođen krizom ima dosta para za kulturu, navodi list. Zato direktor muzeja u Kairu vjeruje da će upravo Bliski istok postati nova kulturna prijestolnica.

Financial Times navodi i podatak da je za održavanje muzeje i galerije u Evropi potrebno izdvojiti dva i po puta više novca nego što se zarađuje od posjeta turista.

U izvještaju koji je predstavio ovaj poslovni dnevnik navodi se i da su Amerikanci najbolji u eksploataciji svoga kulturnog naslijeđa, a slijede Francuzi i Britanci. Italija recimo na umjetnost troši samo 0,19 posto svoga bruto nacionalnog proizvoda, piše Financial Times.