|

Bliski istok - novi centar umjetnosti i kulture?

Bliski istok - novi centar umjetnosti i kulture?
0
F
FENA
19.11.2010. u 15:08
0
komentara
0

dijeljenja
Bliski istok - novi centar umjetnosti i kulture?
Dnevnik Financial Times osvrće se u petak na posljedice koje bi ekonomska kriza u Evropi mogla ostaviti na kulturne i umjetničke centre.
List naime, prenosi zaključak sa konferencije u Firenci da bi evropski gradovi i kulturni centri mogli izgubiti primat u toj oblasti, u čemu bi ih, piše Financial Times, mogao prestići Bliski istok.

I dok se u većini evropskih zemalja uvode oštre mjere štednje zbog kojih su mnogi muzeji i kulturne institucije na udaru, na Bliskom istoku koji nije pogođen krizom ima dosta para za kulturu, navodi list. Zato direktor muzeja u Kairu vjeruje da će upravo Bliski istok postati nova kulturna prijestolnica.

Financial Times navodi i podatak da je za održavanje muzeje i galerije u Evropi potrebno izdvojiti dva i po puta više novca nego što se zarađuje od posjeta turista.

U izvještaju koji je predstavio ovaj poslovni dnevnik navodi se i da su Amerikanci najbolji u eksploataciji svoga kulturnog naslijeđa, a slijede Francuzi i Britanci. Italija recimo na umjetnost troši samo 0,19 posto svoga bruto nacionalnog proizvoda, piše Financial Times.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.