Kultura
2

"Blago koje nestaje" u Brusa bezistanu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba panoa nacionalnih spomenika "Kulturno pamćenje - blago koje nestaje" otvorena je u Brusa bezistanu u Sarajevu.

Izložbu je otvorio ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Ivica Šarić, a organizovala ju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH u saradnji s Javnom ustanovom Muzej Sarajeva.

Ministar Šarić je ukazao na problem koji je prisutan u današnjem vremenu, a to je nepoznavanja vlastite historije i umjetnosti.

"Nažalost, živimo na prostoru u kojem je vandalizam učinio svoje u mnogim periodima, pa i ovom posljednjem gdje se gledalo da se uništi sve što čini kulturu i identitet određenih naroda", kazao je Šarić.

Ističući vrijednost izložbe naveo je da samo ove i slične priče, koje educiraju i podsjećaju na ono što je uništeno, mogu budućim generacijama pokazati kulturna blaga koja državu čine državom.

Izložbenu postavku čine fotografije, tekstovi, projekti, crteži i drugi bitni podaci koji opisuju svaki pojedinačni nacionalni spomenik, što čini samo dio spomeničkog blaga kojim obiluje BiH.

Odabrani spomenici obuhvataju nekropole stećaka, antičke bazilike, samostane, historijska i arheološka područja, džamije, crkve, tekije, katedrale i stare gradove.

Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Amra Hadžimuhamedović kazala je da su projekti, izložbe pod ovim nazivom, koje su posvećena građanima BiH, ali i donatorima diljem svijeta koji mogu obezbijediti sredstva za očuvanje kulturnog blaga BiH, pokrenuti 2003. godine.

Projekt "Kulturno pamćenje - blago koje nestaje" ima za cilj pokazati da je kulturno blago u BiH u potpunosti ugroženo, ali ukazati i na raskoš i raznovrsnost kulturnog i historijskog naslijeđa.

Nakon 2003. godine, svake godine održavane su izložbe koje su bile usmjerene na ugroženost bh. naslijeđa.

U 2012. godini, zbog rezultata koji su pokazali da projekt podiže nivo svijesti o očuvanju kulturnog naslijeđa, organizovano je 17 postavki s pet izložbi koje su bile postavljenje na 17 različitih mjesta. Ove godine planiran je isti broj postavki s proširenim sadržajem.

Hadžimuhamedović podsjeća i da izložbe, osim BiH, "putuju" širom svijeta te da su postavljene u Washingtonu, Barceloni, Italiji, Istanbulu i Beogradu.

Izložba u Brusa-bezistanu otvorena je do 31. maja.