Kultura
0

BKC Tuzla: Promocija romana "Legenda o Bijeloj džamiji"

FENA
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli upriličena je zajednička promocija romana "Legenda o Bijeloj džamiji", autora Jusufa Trbića, i "Lovac na štakore", autora Zlatka Dukića.

"Roman 'Legenda o Bijeloj džamiji' je neobične strukture i sastoji se od 30 zapisa. Osnovna tema romana je propast Bijeljine. Osim toga u romanu se radi i o prirodnoj katastrofi i postavlja se pitanje ko je za to kriv. Čitatelji će kroz roman razumjeti trud i znatiželju studenta Ahmeda Derviša koji se upustio u misiju osvjetljavanja dijela prošlosti nekadašnjeg zavičaja a čija pisma čine većinu romana", kazao je autor romana Jusuf Trbić.

"Budući da je sadržaj romana 'Lovac na štakore' vezan za postratno vrijeme kada se pokušava postići pravda i pravičnost za zločine i zločince, glavni junak romana uspijeva da pomogne pravosudnim organima da dođu do onih koji su okrvavili ruke. Naslov potiče od toga što se glavnom junaku čini da zločinci i u ratu i poslije rata, družeći se međusobno sliče na štakore", kazao je Zlatko Dukić, autor romana "Lovac na štakore".

Promotori romana bili su Atif Kujundžić i Zijo Selimović.