Kultura
0

Bizhan Bassiri i Beral Madra na Akademiji likovnih umjetnosti

FENA
U ponedjeljak, 20. marta bit će održana druga sesija Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi, kada će se sa studentima sresti iranski umjetnik Bizhan Bassiri i art kritičarka Beral Madra.

U ponedjeljak, 20. marta, u 17 sati poznati iranski umjetnik Bizhan Bassiri i jedna od osnivača Istanbulskog bijenala Beral Madra susrest će se sa studentima umjetnosti, umjetnicima i stručnjacima sa polja umjetnosti u amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Ovogodišnji program Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi pod nazivom "Ars Aevi Susreti" započeo je u ponedjeljak, 13. marta, susretom Jannisa Kounellisa i Brune Cora sa sarajevskom publikom, za koji je vladao veliki interes. Program "Ars Aevi Susreti" u Sarajevo dovodi vodeće internacionalne umjetnike, art kritičare i eksperte iz svijeta savremene umjetnosti kako bi svoja iskustva podijelili sa sarajevskim studentima i stručnjacima iz ove oblasti. Na ovaj način Ars Aevi nastavlja i njeguje saradnju sa istaknutim umjetnicima i kritičarima umjetnosti koji su sudjelovali u kreiranju Kolekcije budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Već u nedjelju, 19. marta bit će otvorena izložba fotografija Gina Di Paola pod nazivom "Bizhan Bassiri: Eventi Tellurici" u Turskom kulturnom centru. Fotografije su nastale tokom izložbe Bizhana Bassirija u Sarajevu u 2002. godini i prate postavku i atmosferu "Eventi Tellurici", a izložba će biti otvorena od 20. do 26. marta. Druga sesija "Ars Aevi Susreti 2006", koja će biti održana slijedećeg dana u 17 sati na Akademiji likovnih umjetnosti ujedinjuje ponovo dvije ličnosti čije je zajedničko djelovanje od velikog značaja za Projekt Ars Aevi. Umjetnik Bizhan Bassiri i Beral Madra upoznali su se 2002. godine na Ars Aevi Forumu. Beral Madra, jedna od vodećih turskih kustosica odlučila je da predstavi Bassirijevu sarajevsku izložbu u Istanbulu, odakle je dalje prenesena u Napulj i u Rim, gdje je trenutno postavljena. Na svom drugom susretu u Sarajevu oni će studentima umjetnosti predstaviti svoj rad i svoje djelovanje.

Bizhan Bassiri rođen je u Teheranu 1954. godine. Živi i radi u Rimu. Dugi niz godina izlaže u muzejima i galerijama širom svijeta, a u svom radu upotrebljava različite medije, od instalacije do videa. U Sarajevo dolazi kao jedan od prvih umjetnika čiji je rad postao dijelom Kolekcije Ars Aevi. Iranski umjetnik u Sarajevu je 2002. godine u organizaciji Ars Aevi realizirao izložbu "Eventi Tellurici" koja je dalje predstavljena u Istanbulu, Napulju i Rimu. Skulptura Bizhana Bassirija "La Bestia" postavljena je na terenu budućeg Muzeja Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu.

Beral Madra je jedna od vodećih turskih art kritičara a bila je jedan od osnivača, glavni koordinator i kustos prvog Istanbulskog bijenala. Ona je također i kustos Turskog paviljona na Venecijanskom bijenalu. Beral Madra će biti selektor i umjetnički direktor istanbulskog nukleusa za Kolekciju Ars Aevi. Kao art kritičar u posljednje vrijeme najviše se bavi pitanjem razlika između istočne i zapadne kulture i umjetnosti i problematikom transkulturalnosti, multikulturalnosti i kombinacije religioznih, etičkih i tradicionalnih različitosti i specifičnosti. Ovom tematikom će se baviti i u ponedjeljak, kada će predstaviti problematiku stvaralaštva u područiju koji se nalazi između Istoka i Zapada, evropskog i orijentalnog.

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Carabinieri, a u saradnji sa Akademijim likovnih umjetnosti u Sarajevu, Umjetničkom galerijom BiH i Turskim kulturnim centrom.

Ars Aevi se ovim događajima priključuje programu Sarajevske zime u 2006. godini.

Zvanična press konferencija bit će održana u ponedjeljak, 20 marta, u 10:30 u sali Ambasadi Italije, ulica Čekaluša 39.