Gostovanje
0

Bitef teatr sa predstavom "Novo doba" na sceni SARTRA

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u petak i subotu, 31. marta i 1. aprila, s početkom u 20 sati gostuje Bitef teatar sa svojom predstavom "Novo doba".

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo, a režiju potpisuje Dino Mustafić.

"Pred nama je zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i donio profit odabranim. Takav moralni relativizam nije podnošljiv. Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokratije, koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez saosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički deal dželata i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite", rekao je Mustafić ističući kako je ovo samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju.

Autor Vuk Bošković naglašava da su obični, svakodnevni ljudi učestvovali u svemu, i u ratu, i u tranziciji.

"Bili su žrtve, zločinci, svjedoci, tajkuni, radnici, unutrašnji emigranti, potencijalni emigranti, direktori, silovatelji, nezaposleni. Bili smo i jesmo apsolutno sve. I sve vrijeme smo uglavnom pričali kako ništa ne zavisi od nas. Iako to nikada nije bilo, niti će ikada biti tačno. Živjeli smo, živimo i živjet ćemo i dalje zajedno i radit ćemo i dalje jedni drugima stvari koje smo radili i do sad. Ovaj komad i ova predstava su o svim tim stvarima. O nama, o svijetu, o izborima u Americi, o izborima u Srbiji, o izbjegličkoj krizi i njenim posljedicama. O ratovima koji su se desili ovdje i o kojima niko ne priča ali koji vrište iz podteksta, o onima koji su otišli i onima koji će tek da odu. O nama koji namjeravamo da ostanemo iako ne znamo tačno zašto. O haosu koji je svuda oko nas. O Novom dobu", rekao je Bošković.