Kultura
2

Biser operne umjetnosti Margit Tomik se oprostila od pozorišne scene

Piše: M. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Otvaranjem izložbe i promocijom knjige Margit Tomik "Biser operne umjetnosti", te izvođenjem opere "Hasanaginica", primadona Sarajevske opere Margit Tomik se nakon 40 godina rada oprostila od scene.

Emotivno i sa suzama u očima, Tomik se zahvalila svima za saradnju u proteklih 40 godina izrazivši zadovoljstvo postignutim uspjehom u karijeri operske pjevačice.

"Dugo je to trajalo, imam jako puno uspomena, predstava, gostovanja.. . Posebno ću pamtiti koncerte u Tel Avivu i opkoljenom Sarajevu", rekla je kratko Tomik i otišla u garderobu da se pripremi za posljednji nastup na sceni Narodnog pozorišta.

Tokom obraćanja medijima, njene kolege nazvale su je prvakinjom i umjetnicom koja je 40 godina uljepšavala scene i ulogama udisala dušu.

"Hvala joj za svo veselje koje je donijela u Sarajevo. Zahvaljujemo joj se što je bila dio ove kuće. Danas smo djelimično i tužni jer od sutra je Sarajevska opera osiromašena za ogromnu, veliku muzičku ličnost. Nama ostaje nada i vjera da će publika na našim scenama prepoznati nekoga poput nje i uživati i dalje u našim izvedbama", rekao je Danijel Žontar v. d. umjetničkog direktora Opere.

Zahvalnost je izrazio i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dario Vučić.

"Zahvalnost je veoma važna jer sve što radimo ne počinje od nas nego je naslijeđeno, a mi mlađe generacije trebamo samo nastaviti. Kroz izložbu, knjigu i predstavu mi odajemo priznanje i pokazujemo da to cijenimo", rekao je Vučić.

Knjiga Margit Tomik "Biser operne umjetnosti" i fotografije posvećene su umjetničkom radu operske dive i objedinjuju najznačajnije nastupe i premijerne predstave u plodonosnoj karijeri ove internacionalno priznate mezzosopranistice. Kroz knjigu su prikazani najvažniji nastupi, akcent je stavljen na one koji su održani u okupiranom Sarajevu.

Nakon otvaranja izložbe i promocije knjige, na sceni Narodnog pozorišta priređena je predstava "Hasanaginica" koja je ujedno i posljednja predstava Margite Tomik.