{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bira se najčudniji naslov knjige

F
28.7.2008. u 16:12
0
2
Bira se najčudniji naslov knjige
0
Bira se najčudniji naslov knjige
The Joy of Chicken' (Radost pilića), 'Living with Crazy Bottocks' (Živjeti s ludim guzovima) i 'Lesbian Sadomasochism Safety Manual' (Sigurnosni priručnik za lezbijski sadomazohizam), samo su neka od djela već okrunjena nagradom Diagram, za knjigu najneobičnijeg naslova.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Povodom 30. rođendana ovog zabavnog književnog priznanja u septembru će se održati izbor za najbizarniji naslov dosada, Diagram of Diagrams, a nominirani su svi dosadašnji pobjednici.

Nagradu jednom godišnje dodjeljuje londonski časopis Bookseller još od 1978. kada je prvi Diagram pripao djelu 'Zapisi s druge međunarodne radionice o golim miševima'. Idejni začetnik ovog neobičnog literarnog priznanja je Booksellerov kolumnist Horace Bent, a prvi puta ga je predstavio na frankfurtskom sajmu knjige.

Princip za dodjeljivanje nagrade je jednostavan: knjižničari, knjižari i nakladnici sastavljaju popis čudnih naslova, potom ih filtrira Booksellerov stručni tim, da bi na kraju konačan izbor pripao glasu naroda putem demokratskog online glasovanja.

Kako književna mašta katkada zaista prelazi u verbalni cirkus, lista dosadašnjih Diagramovih dobitnika je podugačka i šarolika, a neki od kraljeva bizarnosti koji su odnijeli glasove čitatelja su: 'Oral Sadism and the Vegetarian Personality' (Oralni sadizam i vegetarijanska osobnost, 1986.), 'How to Avoid Huge Ships' (Kako izbjeći velike brodove, 1992.) i prošlogodišnji 'If You Want Closure in Your Relationship, Start with Your Legs' (Ako želite prekid veze, počnite od vlastitih nogu)

Iako se slična književna priznanja redovito kreću u društvu bogatih sponzora, Bookseller se odbio komercijalizirati i ostao dosljedan svojemu imperativu slavljenja čudnoga. Tako kraljevi bizarnosti s najvećim brojem glasova sve do danas u znak priznanja dobivaju skromnu bocu šampanjca i pojačan publicitet za djelo i autora.

Povodom proslave tridesete godišnjice nagrada Diagram u septembru ove godine bit će publicirana knjiga 'How to Avoid Huge Ships and Other Implausibly Titled Books' (Kako izbjeći velike brodove i druge nevjerojatno nazvane knjige) u čast dosadašnjih prvaka, a najčudnijem naslovu od čudnih pripast će nagrada Diagram of Diagrams.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: