Kraljevi bizarnosti
0

Bira se najčudniji naslov knjige

FENA
The Joy of Chicken' (Radost pilića), 'Living with Crazy Bottocks' (Živjeti s ludim guzovima) i 'Lesbian Sadomasochism Safety Manual' (Sigurnosni priručnik za lezbijski sadomazohizam), samo su neka od djela već okrunjena nagradom Diagram, za knjigu najneobičnijeg naslova.

Povodom 30. rođendana ovog zabavnog književnog priznanja u septembru će se održati izbor za najbizarniji naslov dosada, Diagram of Diagrams, a nominirani su svi dosadašnji pobjednici.

Nagradu jednom godišnje dodjeljuje londonski časopis Bookseller još od 1978. kada je prvi Diagram pripao djelu 'Zapisi s druge međunarodne radionice o golim miševima'. Idejni začetnik ovog neobičnog literarnog priznanja je Booksellerov kolumnist Horace Bent, a prvi puta ga je predstavio na frankfurtskom sajmu knjige.

Princip za dodjeljivanje nagrade je jednostavan: knjižničari, knjižari i nakladnici sastavljaju popis čudnih naslova, potom ih filtrira Booksellerov stručni tim, da bi na kraju konačan izbor pripao glasu naroda putem demokratskog online glasovanja.

Kako književna mašta katkada zaista prelazi u verbalni cirkus, lista dosadašnjih Diagramovih dobitnika je podugačka i šarolika, a neki od kraljeva bizarnosti koji su odnijeli glasove čitatelja su: 'Oral Sadism and the Vegetarian Personality' (Oralni sadizam i vegetarijanska osobnost, 1986.), 'How to Avoid Huge Ships' (Kako izbjeći velike brodove, 1992.) i prošlogodišnji 'If You Want Closure in Your Relationship, Start with Your Legs' (Ako želite prekid veze, počnite od vlastitih nogu)

Iako se slična književna priznanja redovito kreću u društvu bogatih sponzora, Bookseller se odbio komercijalizirati i ostao dosljedan svojemu imperativu slavljenja čudnoga. Tako kraljevi bizarnosti s najvećim brojem glasova sve do danas u znak priznanja dobivaju skromnu bocu šampanjca i pojačan publicitet za djelo i autora.

Povodom proslave tridesete godišnjice nagrada Diagram u septembru ove godine bit će publicirana knjiga 'How to Avoid Huge Ships and Other Implausibly Titled Books' (Kako izbjeći velike brodove i druge nevjerojatno nazvane knjige) u čast dosadašnjih prvaka, a najčudnijem naslovu od čudnih pripast će nagrada Diagram of Diagrams.