|

"Bio je lijep i sunčan dan" ponovo na sceni SARTR-a

"Bio je lijep i sunčan dan" ponovo na sceni SARTR-a
0
Klix.ba
10.12.2015. u 23:09
0
komentara
0

dijeljenja
"Bio je lijep i sunčan dan" ponovo na sceni SARTR-a
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra ponovo će biti izvedena predstava "Bio je lijep i sunčan dan".
Termin igranja je zakazan za subotu, 12. decembra u 20 sati.

Predstava je rađena u režiji Tanje Miletić Oručević, a uloge igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Rezervacije ulaznica: Tel: 033/664-070 (svaki radni dan od 10 do 16 sati) i vikendom na 064-4-168-148. Blagajna SARTR-a radi svakim radnim danom od 10 do 16 sati, a na dan predstave i od 18 do 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a za školarce, studente i penzionere smo omogućili popust na 50%.

"Bio je lijep i sunčan dan…" je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi "2. maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan" koja je po prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo. Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirisane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Namjera knjige nije bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan. Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, vatrogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice…

Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Premijernim izvođenjem predstave "Bio je lijep i sunčan dan…" Sarajevski ratni teatar obilježava 20 godina od opsade grada Sarajeva kao i datum (17.maj 1992.) svog osnutka. Kako je predstava inspirisana sjećanjima Sarajlija, predstava će biti susret tragova sjećanja mnogih autora i buđenje uspomena publike sa teatarski relevantnom igrom koja prevazilazi dokument i dokazuje koliko umjetničko ostvarenje može postati ljekovito i plemenito.

Mladi, ali kreativno potentan, glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja, uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže,nisu ostali bez duha i nade. Zasigurno će ova predstava "Bio je lijep i sunčan dan…" biti dugo na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra, koji je nastao u momentu kada su sve pozorišne institucije prestale sa radom, kako bi i dalje bio svjedokom zbivanja nedavne nam prošlosti. Da se ne zaboravi i da se na tom primjeru uči o vitalitetu i ljudskom dostojanstvu svih onih koji su preživjeli najdužu opsadu grada Sarajeva.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana - Network for Participative Cultures of Remembrance.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.