|

"Bio je lijep i sunčan dan" na sceni Sarajevskog ratnog teatra i u decembru

"Bio je lijep i sunčan dan" na sceni Sarajevskog ratnog teatra i u decembru
0
Klix.ba
18.12.2012. u 13:54
0
komentara
0

dijeljenja
"Bio je lijep i sunčan dan" na sceni Sarajevskog ratnog teatra i u decembru
U utorak, 18. decembra 2012., na sceni Sarajevskog ratnog teatra, od 20 sati, publika će imati priliku pogledati predstavu "Bio je lijep i sunčan dan...", u režiji Tanje Miletić-Oručević, koja je premijerno izvedena 17. maja 2012. godine, na 20. rođendan Sarajevskog ratnog teatra.
Ulaznice za predstavu se mogu kupiti na blagajni Sarajevskog ratnog teatra po cijeni od 5KM, uz mogućnost popusta za studente/studentice, penzionere/penzionerke i učenike/učenice osnovnih i srednjih škola.

"Bio je lijep i sunčan dan...“ dokumentarna je predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 75 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. sakupljenih u knjizi "2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan".

To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice... Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

Mladi, ali kreativno potentan, glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja, uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali bez duha i nade.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -“Network for Participative Cultures of Remembrance” .

Ovo će biti 14. igranje predstave "Bio je lijep i sunčan dan...", koju je osim sarajevske publike, od njene premijere, mogla pogledati i publika u Tuzli, Podgorici(Crna Gora) i Brčkom.

Igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.