{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
"Bio je lijep i sunčan dan..." 11., 12. i 13. juna na sceni SARTR-a

11.6.2012. u 14:24
0
2
"Bio je lijep i sunčan dan..." 11., 12. i 13. juna na sceni SARTR-a
0
"Bio je lijep i sunčan dan..." 11., 12. i 13. juna na sceni SARTR-a
Dokumentarna teatarska predstava "Bio je lijep i sunčan dan..." bit će izvedena u ponedjeljak, utorak i srijedu (11.,12. i 13. juni), u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).
"Bio je lijep i sunčan dan..." je predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi "2. Maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan" koja je prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo.

Drugo dopunjeno izdanje knjige publicirano je 2010. godine. Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotgrafija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva.

Drugi maj 1992. je datum koji je najjasnije ostao sačuvan u memoriji građana koji su preživjeli opsadu grada. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan.

Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji, domaćice...  Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.Predstava  je  realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru  Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana "Network for Participative Cultures of Remembrance".

U predstavi igraju Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić, režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, dramaturgiju Dubravka Zrnčić - Kulenović, za scenografiju i kostimografiju je zadužena Lejla Hodžić, a za muziku Nedim Zlatar.

Premijera predstave "Bio je lijep i sunčan dan" održana je  17. maja, čime  je SARTR obilježijo datum i godišnjicu svog utemeljenja 1992. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: