Kultura
5

"Bio je lijep i sunčan dan..." 1. septembra u SARTR-u

Klix.ba
U subotu, 1. septembra, publika će na sceni Sarajevskog ratnog teatra od 20 sati imati priliku pogledati predstavu "Bio je lijep i sunčan dan..." u režiji Tanje Miletić-Oručević, koja je premijerno izvedena 17. maja 2012. godine, na 20. rođendan Sarajevskog ratnog teatra.

Ulaznice za predstavu se mogu kupiti na blagajni Sarajevskog ratnog teatra po cijeni od 5 KM, uz mogućnost popusta za studente/studentice, penzionere/penzionerke i učenike/učenice osnovnih i srednjih škola.

"Bio je lijep i sunčan dan..." je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi "2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan", koja je prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo.

Drugo dopunjeno izdanje knjige publicirano je 2010. godine. Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotografija inspiriranih jednim jedinim danom opsade, koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva.

Drugi maj 1992. je datum koji je najjasnije ostao sačuvan u memoriji građana koji su preživjeli opsadu grada. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezana za taj dan. Među onima koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari, glumci, reditelji, domaćice... Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić