{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BIMF završava slaveći Betovena i Šopena

22.6.2014. u 14:58
18
0
BIMF završava slaveći Betovena i Šopena
18
BIMF završava slaveći Betovena i Šopena
Večeras se završava koncertna sezona jubilarnog 10. rođendana BIMF-a. Slavimo strastvenog Betovena i Šopena, najpoznatijeg ratnog izbjeglicu ikad u historiji muzike.
Večerašnjim nastupom ukrajinskog pijaniste Illya Zuiko se završava koncertna sezona jubilarnog 10. rođendana BIMF-a.

Ovaj koncert slavi desetogodišnje partnerstvo BIMF-a s Horowitzem svjetskim takmičenjem za pijaniste i čuvenom Horowitz Foundation.

Simbolično, u godini komemoracije Prvog svjetskog rata u Sarajevu, upravo iz napaćene Ukrajine nam stiže mladi pijanista, Illya Zuiko, koji ima upravo onoliko godina koliko ih je imao i Šopen kad je tadašnja moćna Ruska Imperija okupirala njegov dom - Poljsku.

Život koji je do tog momenta poznavao je zauvijek bio ukraden od njega i od tog šoka se nikad nije oporavio. Taj posttraumatski stres sindrom je vrlo očit u njegovoj muzici. Ta nit tuge i nostalgije za domom je svakako poznata i našoj dijaspori.

Koncertni program predstavlja dva kompozitora, dva čovjeka koja, iako to izražavaju u drugačijim manirima, dijele istu strast, ljubav i bol. Riječ je svakako o Betovenu i Šopenu, dva divna ljudska bića koja su ostavila prepoznatljiv pečat originalnosti i integriteta u historiji muzike.

Simbolički, ovaj koncert se osvrće na periode ratova, ali i slavi ljepotu muzike i čistoću ljudske duše i istinskih vrijednosti, onih istih koje su njegovali i Betoven i Šopen!

Ulaz na sve BIMF koncerte i dešavanja je tradicionalno besplatan! Svi koncerti 10. BIMF-a se odvijaju u Domu oružanih snaga BiH s početkom u 20 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: