|

"Bilo jednom u maju": Predstava Nikšićkog pozorišta na sceni SARTR-a

"Bilo jednom u maju": Predstava Nikšićkog pozorišta na sceni SARTR-a
4
Klix.ba
2.12.2015. u 15:42
0
komentara
4

dijeljenja
"Bilo jednom u maju": Predstava Nikšićkog pozorišta na sceni SARTR-a
U četvrtak, 10. decembra s početkom u 20h na sceni Sarajevskog ratnog teatra gostuje predstava nastala u produkciji Nikšičkog pozorišta "Bilo jednom u maju".
""Bilo jednom u maju", predstava savremenog mađarskog pisca i reditelja Žolta Požgaja (izvorno "Lizelota i mjesec maj") je reprezent moderne fragmentarne dramaturgije i praizvedba ovog komada na južnoslovenskom jeziku koji se bavi univerzalnim temama kao što je prolaznost, usamljenost, otuđenje...

Djelo predstavlja spoj pripovijedanja i dramske igre o sudbini žene koja nakon zatomljenog života kreće u potragu za srećom i o sudbinama svih onih koji su žrtve te potrage. Predstava je rađena u produkciji Nikšičkog pozorišta čiju adaptaciju i režiju potpisuje Goran Bulajić.

"Univerzalna životna priča o ženi koja želi ljubav i porodicu, kroz izuzetnu montažu precizno napisanih i mogućih situacija, tipiziranih likova, gradacijom vode priču u globalnu scensku metaforu o otuđenju i 'filozofiji slučaja'. Riječ je o tzv. literarnom pozorištu koje hoće glumca i njegov artizam. Upravo na ovim premisama je zasnovan naš autorski teatarski proces u ovoj predstavi. Bez totalnog glumačkog angažmana u svim nijansama, 'krupnim planovima' od smijeha do suza, ova predstava je skoro nemoguća. Od prve probe glumci su bili 'svoji na svome' i radost glumačkog traganja je gradirala kroz sve probe na novoj sceni Nikšićkog pozorišta. 'Bilo jednom u maju' je prva predstava na novoj sceni, pripremali smo je sa velikom odgovornošću i puno pozitivnih emocija", kaže o predstavi režiser Goran Bulajić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.