Nuri Bilge Ceylan ponovo gost SFF-a
0

VIDEO / "Bilo jednom u Anadoliji" u programu Open Air

Sarajevo-x.com
Jedan od naslova programa Open Air 17. SFF-a bit će film "Bilo jednom u Anadoliji" turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana, najavili su iz Direkcije Festivala.

Sarajevskoj publici u Ljetnom kinu hej! film će predstaviti reditelj Ceylan i mnogobrojna ekipa, glavni protagonisti filma: Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan i Ercan Kesal.

Riječ je o dobitniku Grand Prixa 64. Cannes Film Festivala.

"Bilo jednom u Anadoliji" osvojio je i najveću ocjenu žirija kritike uglednog filmskog magazina Screen International, koji su ocjenjivali ostvarenja iz takmičarskog programa ovogodišnjeg Cannes Film Festivala.

U koprodukciji ovog filma učestvovala je i naša zemlja, odnosno bh. producentska kuća 2006., a film su podržali i Fondacija za kinematografiju Sarajevo i BHRT.

Koprodukcija BiH u ovom projektu rezultat je, između ostalog, i višegodišnje saradnje eminentnog turskog reditelja sa Sarajevo Film Festivalom.

Nuri Bilge Ceylan, reditelj je od ranije poznat sarajevskoj publici. Njegov film "Tri majmuna", za kojeg je osvojio nagradu za najboljeg režisera na festivalu u Cannesu 2008, prikazan je u okviru Open Air programa 14. Sarajevo Film Festivala, a iste godine Ceylan je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala.

"Bilo jednom u Anadoliji" je četvrti dugometražni igrani film Nuri Bilge Ceylana koji je prikazan i nagrađen na Cannes Film Festivalu. Za film "Tri majmuna" Ceylan je u Cannesu 2008. godine osvojio nagradu za najbolju režiju, za "Climates" je nagrađen FIPRESCI nagradom 2006. godine, a njegov film "Distant" 2003. godine nagrađen je Grand Prixom i nagradom za najboljeg glumca koju su podijelili Muzaffer Özdemir i Emin Toprak.