MusiCares
9

Bill Clinton nagradio rock grupu Fleetwood Mac za životno djelo

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši američki predsjednik Bill Clinton se kroz život družio s mnogo muzičara, ali je, tokom koncerta uoči ceremonije Grammy Awards, kazao da je uvijek imao rezervisano posebno mjesto za Fleetwood Mac.

Clinton je dodijelio nagradu za životno postignuće rock legendama ujedinjenim u grupi Fleetwood Mac, u sjenci Grammy Awards, na koncertu u New Yorku.

Na koncertu, koji se održava prije zvanične ceremonije Grammy Awards, prisustvovali su Lorde, Harry Styles, Miley Cyrus, Keith Urban i Imagine Dragons.

Clinton je odabrao pjesmu "Don't stop", grupe Fleetwood Mac, kao tematsku pjesmu kada je 1992. godine izabran za čelnika Bijele kuće. Ciljano, zbog snažne poruke koju je ta pjesma nosi.

Njegov uspjeh na tadašnjoj političkoj sceni uspio je ponovo ujediniti ozloglašenu muzičku grupu, koja će ponovo zapjevati tokom njegove inauguracije.

"Želim istaći da sam počašćen što dodjeljujem nagradu bendu", kazao je bivši američki predsjednik.

Na skupu je prisustvovao i Lorde, koji je u nedjelju nominovan za najprestižniju Grammy nagradu za najbolji album godine.

Grupa Fleetwood Mac je prošle godine bila na velikoj turneji, a na pozornici su otpjevali pet pjesama počevši s pjesmom "The Chain".

MusiCares je koncert koji se svake godine održava prije ceremonije Grammy Awards, a namijenjen je za muzičare koji prolaze kroz teška vremena.

Neil Portnow, predsjednik Akademije za snimanje koja upravlja Grammyjem, rekao je da je koncertu prikupljeno sedam miliona dolara.

Clinton, koji se u mladosti okušao kao saksofonista, rekao je da je vidio iz prve ruke kako je kao muzičar u Arkanzasu bilo teško poslovati.

"Davno sam naučio da su muzički pokloni širokorasprostranjeni i da mnogi muzičari nikada neće skupiti dovoljno novca za penzionisanje", rekao je Clinton.