Premijera 31. maja
155

Bili smo na probi "Antigone" u Pozorištu mladih Sarajevo: O aktuelnosti borbe za ispravno

Piše: E. Lj.
U Pozorištu mladih Sarajevo u toku su probe i produkcijske pripreme za predstavu "Antigona" koju prema Sofoklovom tekstu režira Damir Kustura, a koja će premijerno biti izvedena 31. maja u 20 sati.

Prisustvovali smo probi ove predstave, a reditelj Damir Kustura rekao nam je da je mnogo razloga zbog kojih se odlučio za Sofoklovu "Antigonu".

"Mi smo, laički rečeno, skratili originalnu verziju i uradili neke inverzije, ali smo zadržali suštinu i originalni govor u stihu. Moja draga kolegica Aida Pilav, dramaturginja, uradila je sjajan posao i sve vrijeme nadzirala rad na predstavi ne dozvoljavajući da se na bilo koji način, možda pregrubo rečeno, oskrnavi originalni, izvorni tekst", rekao je Kustura.

Damir Kustura na probi predstave
Damir Kustura na probi predstave "Antigona" (Foto: I. Š./Klix.ba)

U ulozi Antigone gledat ćemo Alisu Čajić Drmać koja nam je rekala da joj je ova uloga velika odgovornost.

"Veoma je zanimljivo biti u jednom tako inspirativnom procesu, iako je on bio vremenski ograničen. Proces rada na pozorišnoj ulozi je uvijek jedan proces rada i na svojoj sopstvenoj ličnosti. Upoznala sam hrabriju stranu sebe. Ono što je najzanimljivije je da je reditelj Damir Kustura također gluma, tako da sugestije i indikacije uvijek razmjenjujemo iz glumačkog habitusa. Također mi je jako drago bilo igrati sa mlađom kolegicom Helenom Vuković. Ovo je prvi put da stojimo zajedno na sceni i to kao dvije sestre. Iskustvo rada s njom je bilo takvo da bih je poželjela uvijek u svom kolektivu. Ona je vrlo marljiva i temeljita osoba i partner za poželjeti. Predstava je uvijek žv materijal za razliku od filma i nadam se da ću svakim novim igranjem otkriti nešto novo", rekla je Čajić Drmać.

Edin Avdagić i Edhem Husić na probi predstave
Edin Avdagić i Edhem Husić na probi predstave "Antigona" (Foto: I. Š./Klix.ba)

U ostalim ulogama gledat ćemo Edhema Husića, Marija Drmaća, Mirzu Dervišića, Edina Avdagića i Helenu Vuković.

Direktorica Pozorišta mladih Lelja Panjeta rekla je da je "Antigona" u režiji Damira Kusture primjer funkcionalnog spoja različitih medija i alata umjetničkog izražavanja, prevazilaženja različitosti koje prave ograničenja u razmijevanju jedinstvenih arhetipskih odlika ljudskosti.

"U postratnom društvu koje ne dozvoljava individualizam, već slijeđenje mentaliteta grupe koja je okovana strahom i mržnjom, a na čijim ruševinama i ostacima trenutno živimo, aktualnost borbe za ispravno, je ispričana na zanimljiv način u izvrsnim glumačkim ostvarenjima", istakla je Panjeta.

Mirza Dervišić na probi predstave
Mirza Dervišić na probi predstave "Antigona" (Foto: I. Š./Klix.ba)

Sccenograf predstave je Roman Sulejmanpašić, kostimografkinja Edina Hadžić, scenski pokret je radila Gea Erjavec, dizajnerica je Sandra Ozimica, a dirigentica hora Željka Andrić. U predstavi učestvuje hor Srednje muzičke škole Sarajevo, a igraju i polaznici radionice scenskih umjetnosti multimedijalnog projekta Centra kulture mladih Sarajevo. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin. Audiodeskripciju izvodi Ajla Cabrera.

Nakon premijere, obilježavajući najavu zatvaranja teatarske sezone 2018/19, bit će upriličen specijalni vatreni performans ispred Pozorišta mladih Sarajevo u izvođenju slovenačke plesne umjetnice Gee Erjavec.