Kultura
0

Bijenale savremene umjetnosti ARK Undergraund održat će se u Konjicu

FENA
Konjic
Konjic
Objekt ARK (atomska ratna komanda), koji je bivša JNA gradila u Konjicu od 1953. do 1979. godine, bit će mjesto međunarodnog Bijenala savremene umjetnosti "ARK Underground“, koji je proglašen kulturnim događajem Evrope za 2009/2010. godinu.

U ovom fascinantnom objektu u konjičkoj općini u okviru Bijenala umjetnici iz čitavog svijeta, na dubini od 385 metara ispod zemlje, stvarat će i izlagati svoja djela.

Projekt predstojećeg Bijenala savremene umjetnosti prezentiran je danas u prostorijama Vijeća Evrope.

Projekt su prezentirali specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope i voditeljica Ureda Vijeća Evrope u BiH Karolin Ravo, direktorica Centra za kulturnu dekotanimaciju (Beograd) Borka Pavićević i direktor Bijenala Edin Hozić.

Ravo je izrazila zadovoljstvo što je ovaj projekt prepoznat kao kvalitetan, jer riječ je izuzetnom i inovativnom umjetničkom projektu koji nosi snažnu poruku kulturnog povezivanja.

Govoreći o značaju projekta Bijenala D-O ARK Undergraund, Borka Pavićević je istakla da je savremena umjetnost izuzetno angažovana. Kad je riječ o prostoru u kojem će se Bijenale odvijati, tj. atomskom skloništu, Pavičević ističe da je to prostor koji ima svoju autorefleksiju. A činjenica da će se Bijenale održati u tom prostoru ujedno otvara pitanje i ostalih sličnih objekata, poput bunkera i bivših fabrika, koji do sada nisu korišteni za umjetnost.

"Ovo je i jedno povezivanje s Jugoslovenskim dokumentima, koji su bili posljednji veliki likovni projekt nekadašnje Jugoslavije", rekla je Pavićević.

Ona je izrazila nadu da će u nekom od narednih Bijenala svoje mjesto u njegovom programu naći i pozorište.

Pavićević je rekla da će se u okviru pripreme za Bijenale održati i niz seminara u kojima će se razmatrati brojne teme, poput analize hladnog rata...

Direktor Bijenala Edin Hozić najavio je da više neće biti pomjeranja termina Bijenala, te da će se Bijenale savremene umjetnosti D-O ARK Undegraund održati u maju naredne godine.

A već u septembru počinje rad s umjetnicima i predavanja koja će se održavati u svim gradovima bivše Jugoslavije Kako selekcija još traje, Hozić je rekao da se nada kako će na Bijenalu učestvovati poznata umjetnica Marina Abramović.

U ovom slučaju, kaže Hozić, specifično je i biranje umjetnika, jer prostor nije galerijski i tražit će se umjetnici koji dosadašnjim radom provociraju pitanja historijskog naslijeđa, vojnih objekata, diktature...

Hozić je izrazio nadu i da će Bijenale posjetiti neka poznata imena iz svijeta muzike i zabave za koje se zna da su ljubitelji savremene umjetnosti, kao što je npr. Bono Vox i slično.

Selektori Bijenala su Branislav Dimitrijević (Srbija), Jusuf Hadžifejzović (BiH) i Petar Čuković (Crna Gora).