Kultura
2

Bijeljina: Besplatna članska karta za poklonjenu knjigu biblioteci

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini danas će, povodom Svjetskog dana knjige, za svaku poklonjenu knjigu dijeliti građanima besplatne godišnje članske karte.

Besplatnu godišnju članarinu dobiće građani koji od 8.00 do 15.00 sati, Odjeljenju za djecu poklone jednu ili više knjiga, isključivo školske lektire, kao i svi koji Odjeljenju za odrasle daruju jednu ili više knjiga stručne literature.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila, koji je simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. godine umrli Migel de Servantes i Vilijam Šekspir (koji je umro 23. aprila po julijanskom kalendaru), a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UNESCO, organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. 

Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine.