Kultura
0

Bihaćko ljeto: Sarajevsko narodno pozorište izvelo "Legendu o Ali-paši"

FENA
U okviru Devetog festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto 2007.", u subotu uvečer Narodno pozorište iz Sarajeva izvelo je "Legendu o Ali-paši", najpoznatije djelo pisca Envera Čolakovića. Dramatizaciju romana i režiju uradio je Sulejman Kupusović.

"Legenda o Ali-paši" je bajkovita pripovijest o ljubavi i strasti i istovremeno jedna od najljepših sevdalinki o Sarajevu, njegovim ljudima i mahalama, kazao je režiser Sulejman Kupusović, koji je tri godine pripremao dramatizaciju jednog od najznačajanijih i najčitanijih romana domaćih autora ocijenjenog kao vrhunac lirske i romaneskne umjetnosti.

Prije predstave, u okviru manifestacije "Bihaćko ljeto 2007." Održan je i 3D Hairstyle performans, odnosno drugi performans art frizera, kojeg je organizirao Frizerski salon "Una" iz Bihaća. Učestvovali su frizeri iz BiH i Hrvatske

Poseban gost je bio poznati zagrebački frizer Ivica Zaneti, kojeg je za vrijeme njegovog predstavljanja pratila hrvatska grupa ET, koja je ovom prilikom predstavila i svoj novi materijal.

Pored ET-a prisutne na frizerskom performansu zabavljao je i duo gitara Emina Burzić i Armin Abdihodžić.