Kultura
0

Bihać: Otvorena multimedijalna izložba Amira Husaka

Piše: A. H.
(Foto: Aldijana Hadžihajdarević/Klix.ba)
U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena je izložba fotografija, grafita i tekstova postavljena u okviru istraživačko - umjetničkog projekta naziva "Ništa više nije isto: Kultura krize i društvene promjene u BIH“.

Autor ove nesvakidašnje izložbe je Amir Husak, reditelj i multimedijalni umjetnik iz Brooklyna ( New York). Projekt je zamišljen kao interdisciplinarni laboratorij kroz koji bi se u kontinuitetu dokumentirala i ispitivala slika krize u svjetlu socijalnih nemira u BiH, rečeno je prilikom otvaranja izložbe.

"Sadržaj izložbe je dokumentacija koja obuhvata frustracije, bijes, ali i nadu i solidarnost građanske akcije u Bihaću i Bosni i Hercegovini. Kao takva, ova izložba predstavlja širok spektar izražaja poput fotografija, grafita, tekstova sa društvenih mreža, viceve i video klipove. Centralno mjesto u galeriji zauzima tzv. Mapa krize. Ova mapa sadrži priloge građana, koji su pozvani da putem e-maila, društvenih mreža i interakcije u javnom prostoru učestvuju u mapiranju društvene, političke, ekonomske i ekološke krize u svom gradu“, kazao je Amir Husak i dodao:

"Ne radi se samo o ekonomskoj krizi već o široj društvenoj, političkoj, čak i ekološkoj krizi u svjetlu nedavnih poplava u BIH. Jasno je da se mnogo toga mijenja u proteklih nekoliko godina, ne samo u BIH već i šire u svijetu. Svjedoci smo i socijalnih nemira u regiji što je problem koji zahtjeva adekvatna rješenja. Ova izložba se osvrće na sliku krize jer svaka kriza ima svoju sliku i ton, te nastoji da tu sliku sagleda i pohrani je.“

Ovaj umjetnik dolazi sa Fakulteta za medijske studije The News School of New York, a namjera mu je da se uspostavi dugoročna saradnja sa bihaćkim institucijama kroz koju bi se u budućnosti razvijali društveno odgovorni umjetnički projekti rezidencijalnog boravka umjetnika iz svijeta.