{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH treba državno ministarstvo kulture

F
21.10.2009. u 12:01
0
2
BiH treba državno ministarstvo kulture
0
BiH treba državno ministarstvo kulture
Povodom procesa dogovaranja u Butmiru otvoreno pismo uputio je predsjednik Društva pisaca i direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, predsjedniku HDZBiH Draganu Čoviću i predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku.
Kako Gojer navodi spomenutim dužnosnicima obraća se u vezi s budućim funkcioniranjem vlade, ili Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

"Dosadašnji tijek odvijanja moderne povijesti na teritoriji države Bosne i Hercegovine pokazao je svu pogubnost 'dejtonskog' načina rezoniranja glede pozicije kulture kod nas. U svakoj normalnoj državi svijeta postoji na državnoj razini ministarstvo kulture!" ističe Gojer u svom otvorenom pismu, i pri formiranju buduće vlade, ili Vijeća ministara BiH treba samo prepisati ono što su civiliziranije politike i kulture u Europi i svijetu učinile, tj. vratiti na državni nivo ministarstvo kulture.

"Ministarstvo kulture na razini države pomoći će prije svega onima koji istinski žive model bh. prepleta kultura i civilizacija! Zato, u budućim pregovorima molim vas da imate više sluha za one koji nikada nisu osramotili državu Bosnu i Hercegovinu i koji su u ovu zemlju uglavnom donosili uspjehe, pohvale, trofeje, jednom riječju: za one koji nemaju mrlje ni na svojoj savjesti, a ponajmanje u svome djelu", navodi se u otvorenom pismu Gradimira Gojera, predsjednika Društva pisaca BiH i direktora Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: