Tradicija se čuva, ali...
0

BiH nema politiku za nematerijalno kulturno naslijeđe

FENA
Muzička akademija u Sarajevu
Muzička akademija u Sarajevu
Mada BiH još nema jasno definiranu politiku vezanu za nematerijalno kulturno naslijeđe ovdašnji stručnjaci iz te oblasti ipak rade na očuvanju bh. narodne tradicije.

Tako Muzička akademija odnosno Institut za muzikologiju u Sarajevu posjeduje veliku kolekciju koja nosi ime akademika Cjetka Rihtmana, koji je prvi bh. entomuzikolog. Radi se o 444 magnetofonske trake koje su snimljene u periodu od 1952. do 1987. godine. Na njima je zapravo pohranjena muzička slika BiH koja se danas više ne može naći u praksi.

"Trenutno se radi na digitalizaciji te zbirke, a uporedu s tim tražimo imena kazivača, muzičke oblike i drugo, te organiziramo kolektivna terenska istraživanja da bismo došli do određenih tragova", kazala je Jasmina Talam, šefica Instituta za muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije obavezan je nastavnim planom i programom da u jednom semestru organizira kolektivna etnomuzikološka istraživanja, te se u okviru toga trudi prikupiti što je moguće više građe. Svake godine, u skladu s finansijskim mogućnostima, mijenjaju lokalitete da bi obuhvatili što više područja.

U namjeri da ukažu na značaj zaštite nematerijalnih kulturnog naslijeđa bh. stručnjaci koji se bave istraživanjem i dokumentiranjem nematerijalne kulturne baštine okupili su se ranije ovog mjeseca u Sarajevu i nadležnim organima preporučili osnivanje radne gupe koja bi trebalo da izradi prijedlog plana o tome šta se to sve može naći na zaštićenoj listi.

Od njih su na tom skupu zatražili da budu osigurani finansijski i ljudski resursi i ponovo pokrenuta terenska istraživanja, ali ne da to samo radi Muzička akademija.

"Imamo i Zemaljski muzej kojem je zbog nedostatka novca teško organizirati sistematska istraživanja kakva su vršili 50-tih, 60-tih ili 70-tih godina. Vrlo dobro surađujemo i sa kolegama u RS-u i bilo bi nam važno da zajedno s njima radimo terenska istraživanja“, kazala je Talam.

Etnomuzikolozi smatraju da se dosta stvari u BiH (vokalnih, vokalnoinstrumentalnih oblika, pa i različitih oblika igara, kola bosanskih) može staviti na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa ali to iziskuje puno posla, određenu organizaciju i potporu države.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao nadležno državno tijelo formiralo je Komisiju za materijalno kulturno naslijeđe, a bh. stručnjaci se nadaju da će nešto slično uskoro biti urađeno i kad je u pitanju nematerijalno kulturno naslijeđe

Značaj zaštite nematerijalne kulturne baštine je globalno potvrđen u septembru 2003. godine na sjednici Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu kad je usvojena Konvencija o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Bosna i Hercegovina je ratificirala tu konvenciju 2008. godine, ali još ništa konkretno nije urađeno u toj oblasti.