62. Cannes Film Festival
0

BiH i ove godine ima paviljon u Cannesu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na najprestižnijoj smotri filmske umjetnosti u svijetu Cannes Film Festivalu, i ove godine Bosna i Hercegovina imat će svoje predstavnike.

Federalno ministarstvo kulture i sporta podržalo je ponovni nastup BiH nakon uspješnih prezentacija bh. kinematografije i Sarajevo Film Festivala u proteklih pet izdanja Cannes Film Festivala, koje su rezultirale ostvarenjem brojnih kontakata, uspostavljanjem veza sa predstavnicima međunarodnih filmskih institucija i uspješnom promocijom bh. filma.

Tokom 62. Cannes Film Festivala Bosna i Hercegovina će imati svoj paviljon na International Village - Marche du film, koji predstavlja središnje mjesto za prezentaciju filmskih projekata i kinematografija iz čitavog svijeta.

Pored redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju održavanje niza sastanaka, kao i pružanja svih relevantnih informacija o bh. filmu i ostvarivanju kontakata, u okviru bh. paviljona planirani su i posebni programi.

Također u bh. paviljonu će svim zainteresovanim međunarodnim učesnicima Marketa biti distribuisan promotivni materijal bh. producentskih kuća. Paviljon će ujedno biti i mjesto gdje će se održavati susreti bh. regionalnih i međunarodnih filmskih profesionalaca pod nazivom Industry Wine Hour.

Industry Wine Hour Petak 15. maj 17.30-18.30 Sarajevo Film Festival pozdravlja regionalne filmske profesionalce

Subota 16. maj 17.30-18.30 Predstavljanje Industry sekcije Sarajevo Film Festivala – Objava CineLink selekcije 2009.

Srijeda 20. maj 17.30-18.30 Sarajevo Film Festival ugošćuje učesnike Marketa

Opremu Paviljona BiH u Cannesu pomogli su Artisan Solid Wood Furniture, a program Industry Wine Hour podržali su Vinska Klet "Goriška Brda", saopšteno je iz press službe SFF-a.