{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH bi mogla izgubiti najdragocjeniji biser

S
9.8.2008. u 14:17
0
1
BiH bi mogla izgubiti najdragocjeniji biser
0
BiH bi mogla izgubiti najdragocjeniji biser
Ugledni svjetski stručnjaci za krš pozvali su odgovorne u Bosni i Hercegovini da neodložno obustave sve aktivnosti oko Vjetrenice koje bi mogle ugroziti njezinu jedinstvenu prirodu.
Međunarodna organizacija za podzemnu biologiju (SIBIOS) i Odjel za krš Komisije za zaštićena područja Svjetske organizacije za zaštitu prirode (IUCN) u pismu svim razinama vlasti u BiH ističu da su posljednjih mjeseci obaviješteni kako je budućnost Vjetrenice i Popovog polja teško ugrožena.

"Zato želimo upozoriti vlasti BiH da bi zemlja mogla izgubiti jedan od najdragocjenijih, svjetski poznatih bisera prirodnog naslijeđa," kaže se u pismu i nudi stručna pomoć za planove održivog razvoja toga osjetljivog područja.

U pismu se precizira da bi za Vjetrenicu mogli biti štetni svi radovi u špilji (izgradnja staze, instalacija za osvjetljenje) bez prethodnog savjetovanja s ovlaštenim ljudima i institucijama, crpljenje vode iz špilje ili iz izvora Lukavac, neprikladni radovi, a pogotovo upotreba bilo kakvih kemijskih sredstava na površini iznad špilje, te rad kamenoloma u području prirodnog spomenika.

U pismu koje su potpisali predsjednik SIBIOS-a Boris Sket i predsjedavajući Odjela za krš IUCN-a Elery Hamilton-Smith podsjeća se da su njihove organizacije podržale kandidaturu Vjetrenice za Svjetsku listu i osobno posjetili Bosnu i Hercegovinu te u razgovoru s vlastima i stručnjacima ustanovili da ovim područjem treba upravljati na održivi način. Izvještaj s prijedlozima upućeni su 2006. nadležnim tijelima u BiH priloženi su kao dodatak pismu.

Stručnjaci također skreću pažnju da je Vjetrenica 1950. proglašena spomenikom prirode, da su Vjetrenica i Popovo polje uvršteni u Emerald Network (Smaragdnu mrežu) područja od posebnog značaja za zaštitu u Europi, te da je Akademija nauka i umjetnosti BiH predložila značajan projekt Višenamjenskog centra za krš Vjetrenica - Popovo polje u Zavali.

"Kako bi spasili taj jedinstveni prirodni spomenik, Vjetrenicu, te u pogledu ispunjavanja međunarodnih obaveza za zaštitu prirode koje je zemlja preuzela, pozivamo odgovorne u BiH da neodložno obustave sve aktivnosti koje se čine ili se pripremaju u smislu gore navedenih prijetnji spomenutom objektu," kaže se u pismu SIBIOS-a i Odjela za krš IUCN-a vlastima u BiH.

Plastika je zlo!

09.08.2008. u 15:01
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: