Vrlo značajna ustanova
801

Biblioteka se konačno vraća u sarajevsku Vijećnicu

B. R.
Sarajevska Vijećnica (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevska Vijećnica (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gradski vijećnici su jučer podržali da se dio sarajevske Vijećnice ponovo koristi kao prostor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH).

Kako su saopćili iz Grada Sarajeva, riječ je o inicijativi predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića (NiP). To podrazumijeva da se NUB BiH omogući korištenje prostora u Vijećnici u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove zgrade Vijećnice.

U obrazloženju podnesene inicijative Ademović je ukazao na veliki značaj koji NUB BiH ima za državu i glavni grad, a koja čuva značajnu nacionalnu i univerzitetsku bibliotekarsku građu te tako ujedno čuva i promoviše nacionalni i kulturni identitet i nasljeđe Bosne i Hercegovine.

Ademović je u svojoj inicijativi istakao da je do razaranja i paljenja Vijećnice, u noći sa 25. na 26. augusta 1992. godine, NUB BiH koristio prostor Vijećnice te da od tada pa do danas nije trajno riješeno pitanje smještaja NUB BiH i njenog vrijednog bibliotekarskog fonda.

Ukazao je i na činjenicu da prostor Vijećnice zaslužuje da bude mjesto u kojem će se nalaziti nacionalno i univerzitetsko knjižno blago NUB-a te da NUB BiH prema Glavnom projektu obnove objekta Vijećnice pripada prostor od 2.321,60 metara kvadratnih. Zbog toga je potrebno, kako je naveo, u što skorije roku preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti da se NUB BiH uvede u navedeni prostor.

Na sjednici je od gradskih vijećnika dobila podršku i inicijativa predsjedavajućeg Ademovića kojom je tražio, kako su saopćili, podršku za djecu i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, i to na način da se im se omogući besplatno korištenje sadržaja kojim upravljaju javna preduzeća i javne ustanove Grada Sarajeva, kao što su vožnja Trebevićkom žičarom, korištenje Olimpijskog bazena, posjete muzejima, a uz prethodnu najavu organizovanog dolaska djece i radnika od rukovodstva ove kantonalne javne ustanove, saopćili su iz Grada Sarajeva.