Kultura
55

Biblioteka Sarajevo ima 5.000 novih korisnika, dostupni aktuelni prevodi, u planu i zbirka stripova

Piše: Š. B.
Javna ustanova Biblioteka Sarajevo započela je opširnu kampanju učlanjenja 1. septembra ove godine kako bi obilježila 70. godinu rada i postojanja. Broj novih članova do 1. novembra veći je za 20 posto nego u istom periodu prošle godine.

Osim kampanje učlanjenja i promovisanja vrijednosti kulture čitanja i obrazovanja, povodom obilježavanja jubileja, Biblioteka Sarajevo je počela promociju informatičkog znanja i informacijske pismenosti kao kompetencija neophodnih za upotrebu savremenih tehnologija, korištenje digitalnih resursa, ali i održavanje i opstanak baštinskih ustanova u informacijskoj eri.

Promotivna kampanja započela je uporedo sa početkom nove školske godine, a u septembru i oktobru broj upisa je povećan za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Nadamo se i da će, s obzirom na neke druge akcije koje smo pokrenuli kako bismo izašli ususret korisnicima, učiniti da oni prepoznaju naša nastojanja i ukoliko to do sada nisu bili, postanu članovi Biblioteke Sarajeva", rekla nam je Emira Kulenović, voditeljica službe za rad s korisnicima bibliotečkih usluga JU Biblioteke Sarajeva.

Biblioteka Sarajeva je narodna biblioteka općeg tipa čiji korisnici dolaze iz svih kategorija i dobnih skupina. Početkom školske godine povećan je broj korisnika iz skupine školskog uzrasta, ali i penzionera i studenata.

Zaključno sa 1. novembrom, broj novih korisnika učlanjenih u Biblioteku kreće se oko 5.000 novih korisnika.

Osim sve potrebne školske lektire, stručne knjige i literature koja prati obrazovne planove i programe, Biblioteka nastoji nabavljati i korisnicima učiniti dostupnim popularne naslove u momentu kada su aktuelni.

"Upravo jedan od koraka koji smo učinili da korisnicima izađemo ususret, jeste i neformalni dogovor menadžmenta sa pojedinim izdavačkim kućama o nabavci recentnih, tek objavljenih i prevedenih naslova, onda kada se oni pojave i u prodaji", rečeno nam je iz JU.

Novina je i međuinstitucionalna saradnja Biblioteke sa Bošnjačkim institutom, gdje se korisnicima obje ustanove pruža mogućnost korištenja fondova kojima inače ne bi mogli pristupiti.

"U planu je i formiranje zbirke stripova kako bismo se na direktan način približili i korisnicima tog profila", saznajemo od Emire Kulenović.