Bh. umjetnost između pedikera i salona vjenčanica

S
Sarajevo-x.com
17.1.2010. u 19:45
0
6
Bh. umjetnost između pedikera i salona vjenčanica
0
Bh. umjetnost između pedikera i salona vjenčanica
Sarajevski umjetnik Jusuf Hadžifejzović i njegova postavka u praznim poslovnim prostorima Centra Skenderija privukli su pažnju čuvenog New York Timesa,koji je u svom nedjeljnom izdanju objavio članak o simbiozi svakodnevnog života i umjetnosti koja se odvija u našem glavnom gradu.
NY Times piše o Hadžifejzovićevoj galeriji "Čarlama depo" koja je sa radom krenula prije tri godine, u Poslovnom centru Skenderija, podzemnom trgovačkom centru koji pamti i bolje dane.

Hadžifejzović je svoju priliku vidio u velikom broju praznih radnji, a direktora Centra je uspio ubijediti da na raspolaganje umjetnicima besplatno ustupi oko 40 poslovnih prostora u kojima se sada izlažu umjetnička djela među pedikerskim radnjama i salonima vjenčanica.

U oktobru prošle godine u Skenderiji je počela izložba umjetničkih djela. Projekat koji je uključio i umjetnike iz Novog Zelanda i Italije zvanično otvaranje imat će u martu, a izložba će trajati do kraja godine.

New York Times piše i o problemima sa kojima se savremeni umjetnici suočavaju u Sarajevu, pa tako ističu projekat Ars Aevi čija izgradnja još uvijek nije počela zbog nepostojanja dovoljno finansijskih sredstava, kao i djelima Brace Dimitrijevića i Nebojše Šerića Šobe.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: