Kultura
0

Bh. umjetnici na internacionalnom simpoziju skulpture u Carrari

Sarajevo-x.com
Umjetnički direktor simpozija i jedan od umjetničkih direktora Kolekcije Ars Aevi Bruno Corà pozvao je kao učesnike simpozija skulpture u Carrari bosanskohercegovačke kipare Adisa Lukača i Darka Šobota.

U periodu od 23. jula do 18. avgusta u Carrari je organizirano 16. izdanje Internacionalnog simpozija skulpture, u kontekstu projekta TRA ART, regionalne mreže savremene umjetnosti, pod pokroviteljstvom grada Carrare. Umjetnički direktor simpozija Bruno Corà, koji je jedan od umjetničkih direktora Kolekcije Ars Aevi, pozvao je među 11 svjetskih umjetnika i mlade bosanskohercegovačke kipare Darka Šobota i Adisa Lukača, prema prijedlogu profesora Mustafe Skopljaka, šefa odsjeka za kiparstvo Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo.

Tema simpozija bila je “endless work…the end and the aim of the work” sa ciljem istraživanja odnosa između umjetničkog stvaranja i ideje ”rada”. Upravo problematiziranje “rada” kao pojma koji se obično povezuje isključivo sa svijetom ekonomije, sociologije, politike i trgovine, ovim je simpozijem trebalo da isprovocira umjetnike na promišljanje raznih interpretacija “rada” i njegovog položaja u umjetničkom stvaranju.

Okosnicu simpozija činio je stvaralački rad 11 kipara, kojima su na raspolaganje stavljena oprema, asistenti i svi drugi uslovi koje pruža čuveni kamenolom “Alpi Apuane” za koji je regija Carrara nadaleko poznata. Umjetnici su kamene skulpture realizovali u autentičnom okruženju, u kojem su one i ostale nakon završetka simpozija.

Na simpoziju je učestvalo 11 umjetnika, a pored Šobota i Lukača svoje skuplture su relizirali i Emmanuel (Francuska), Olivia Glebbeek (Južna Koreja), Dietrich Heller (Njemačka), Andreas Lolis (Grčka), Erwan Malle (Francuska), Fulvio Merolli (Italija), Matteo Peducci (Italija), Vassilis Tsonos (Grčka), Osamu Wargai (Južna Koreja).