"Whatever the Object"
54

Bh. umjetnica Lala Raščić održava izložbu u Leipzigu

Klix.ba
U petak 8. marta 2013. u Muzeju savremene umjetnosti u Leipzigu, ovogodišnja dobitnica nagrade za umjetnost Kunstpreis Europas Zukunft (Budućnost Evrope), bosanskohercegovačka vizuelna umjetnica Lala Raščić otvoriti će samostalnu izložbu radnog naziva "Whatever the Object". Ovo joj je prva samostalna muzejska izložba u Njemačkoj.

U suradnji s Muzejom savremene umjetnosti Leipzig (GFZK), IT kompanija alpha 2000 GmbH svake godine dodjeluje umjetničku nagradu Kunstpreis Europas Zukunft pokrenute 2003., s namjerom da se mladi umjetnici nagrade za svoja umjetnička postignuća u cilju promicanja razumijevanja, saradnje i zajedničkog razvoja u Evropi, ne zaboravljajući pritom poteškoće koje nastaju ujedinjenjem Evrope.

Ova nagrada, koja se sastoji od novčane nagrade i organiziranje samostalne izložbe, već odavno je postala važno odličje na području suvremene umjetnosti, te bi kao takva trebala poslužiti kao poticaj za mlade umjetnike da nastave svoju umjetničku karijeru. Njen opseg, koji se proteže izvan granica Evropske unije, upućuje na mogućnost postojanja zajedničkog povijesnog i kulturnog prostora.

Kustosica izložbe IIina Koralova je u izložbu uvrstila instalaciju Sorry, Wrong Number (2006); audio zapis rada Prokleta brana i pripadajuće akvarele (2010 - 2013); dvo-kanalnu video instalaciju A Load From the Inside – Reviewed (2011). Ovom prilikom će biti izložen novi rad Whatever the Object, koji se sastoji od trokanalnog video rada i instalacije od staklenih panela.

U video instalaciji Sorry, wrong number (2006) Raščić interpretira poznatu radio dramu Lucille Fletcher iz 1943. u vidu performansa. Glavni lik je nepokretna žena koja prečuje plan o vlastitom ubistvu. Audio zapis i slika u videu su sinkronizirani u rijetkim trenucima, u namjeri da se stvori osjećaj konfuzije, nerazumijevanja i izoliranosti.

U videu A Load from Inside – Reviewed (2011), produciranog za Muzej Sigminda Freuda u Beču, umjetnica ubacuje svoj lik na arhivske fotografije stana Sigmunda Freuda, u kojem znatiželjno istražuje sobe kao da je na putovanju kroz snove i sjećanja. Njena "posjeta" prošlosti na neki način remeti taj prostor, dok se njena nespretnost pokreta suprotstavlja atmosferi štovanja prostora.

Projekt Prokleta brana polazi od stvarnog događaja emitiranja radio drame Katastrofa koja je u bosanskom mjestu Lukavcu izazvala paniku. Lala Raščić smiješta radnju u 2027. godinu. Priča se gradi oko Tarika, mladog inžinjera i Merime, njegove voljene, te nadolazeće poplave. Na temelju izučavanja tradicionalnih formi, Raščićeva pripovijeda fantastičnu ljubavnu priču s društveno-političkim konotacijama. Za izložbu u Leipzigu, umjetnica je snimila audio verziju ove priče u suradnji sa muzičarom Damirom Imamovićem.

Ishodište novog rada Whatever the Object su tri pronađene stranice iz nepoznate knjige. Jedna rečenica je izolirana, čitana i prevedena na bosanski, njemački i engleski jezik, te se prati i analizira promjena značenja. Fizičke odlike nađenih stranica i njihovog sadržaja postaju predmet kvazi forenzičke analize i istraživačkog rada. Proces prevođenja nastavlja se u izložbenom prostoru gdje izgovoreni tekst prelazi u trodimenzionalni objekt načinjen od staklenih panela na kojima se spomenuta rečenica ispisuje tehnikom verre églomisé (pozlaćeno staklo).

Izložba će biti otvorena do 26. maja, 2013.

Lala Raščić je rođena u Sarajevu 1977.

Živi i radi u Sarajevu, Zagrebu i New Orleansu. Akademiju likovnih umjetnosti je završila u Zagrebu i Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. Kao artist in residence boravila je u Beču, Parizu i Istanbulu. Izlagala je samostalno i grupno na domaćim i međunarodnim izložbama. Između ostalih, dobitnica je nagrade ZVONO u Bosni i Herzegovini 2006. godine i prva je dobitnica T-HT i MSU otkupne nagrade 2007.