"Think Freedom"
176

Bh. umjetnica Edina Selesković otvorila izložbu u Zagrebu pred nekoliko stotina posjetilaca

Klix.ba
Umjetnička instalacija "Think Freedom" umjetnice Edine Selesković predstavljena je zagrebačkoj publici u Klovićevim dvorima. Izložbi za koju je vladao veliki interes prisustvovali su mnogi ljubitelji umjetnosti, ali i ličnosti iz javnog života.

Na platou galerije Klovićevi dvori koja je ujedno i najveća galerijska institucija u Hrvatskoj, a prisutni su imali priliku uživati u sjajnoj izvedbi hrvatske operne dive Sandre Bagarić dok je moderator bila Dajana Antonija Bebek, glasnogovornica gradonačelnika Zagreba.

"Think Freedom" je sveobuhvatni pristup projektu public arta koji šalje poruku mira i pomirenja iz srca Sarajeva i BiH ka regionu, cijeloj Evropi, Americi i svijetu.

Ovaj projekt objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ, ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom savremene umjetnosti.

Dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić rekao je da je Sarajevo grad slobode mira i ljubavi te da je on ponosan što kroz savremenu umjetnost ta poruka putuje svijetom upravo iz Sarajeva.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić istakao je da je Bosni i Hercegovini više nego ikad potrebna priča o slobodi i da su poruke koje dolaze sa instalacijom poruke mira, poruke budućnosti i poruke koje šire ljepotu i suštinu života.

Priznata bosansko-američka umjetnica Edina Selesković, višestruko nagrađivani reditelji i mnogobrojni umjetnici pružaju ruke mladim studentima da bi zajedno stvorili umjetnički masterpiece i urbani spektakl iz Sarajeva i regije i dijele ga sa svjetskim gradovima kako bi se povezali na globalnom nivou i to kroz umjetničko stvaralaštva iz Vijećnice do Daag Hammarskjold Plaze u New Yorku, preko Banje Luke, Novog Sada, Zagreba, Kopenhagena i Beča… Edina je diplomirala na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na preko 50 samostalnih i grupnih izložbi širom Sjedninjenih Američkih Država, te u Evropi i Aziji.