Kultura
0

FOTO / Bh. strip autori nagrađeni u Beogradu

Sarajevo-x.com
Da uspjeh bh. stripa ne poznaje granice potvrđuje i još jedna nagrada koju su na međunarodnom strip takmičenju dobili bh. autori Emir Pašanović i Esmir Prlja.

Od 30. septembra do 3. oktobra u Beogradu je održan 8. Međunarodni salon stripa na kojem je učestvovalo 230 učesnika, od čega je 14 radova bilo iz Bosne i Hercegovine, jedne od 29 zemalja odakle su radovi prispjeli na konkurs.

Salon stripa u Beogradu, uz Smotru Balkanskih strip autora u Leskovcu, predstavlja najveću strip manifestaciju u Srbiji, a jedan je od najvažnijih strip događaja u regiji. Ove godine akcent je stavljen na scenarij, te su organizatori iskoristili priliku i doveli kao glavnog gosta jednog od najpopularnijih španskih scenarista Enriquea Sancheza Abulija.

Između 14 radova iz Bosne i Hercegovine bio je i strip "Amnezija mali" – koji scenaristički potpisuje Emir Pašanović (nagrađen u kategoriji strip teorije na 12. Balkanskoj smotri mladih strip autora 2010. godine) i koji majstorski ilustruje Esmir Prlja (nagrađen u kategoriji strip scenarija za najbolji bh. strip 2004. godine) – koji je ove godine osvojio sponzorsku nagradu izdavačke kuće System Comics iz Beograda.

Na ceremoniju dodjele nagrada, kao i sve prateće susrete sa drugim autorima iz regiona i svijeta, je ovaj put stigao otići samo Emir Pašanović, koji je, uz zahvalnost za nagradu, na kraju jedino mogao obećati da će doći i sljedeće godine.

Strip "Amnezija mali" govori o djetinjstvu bh. publici poznatog superjunaka Amnezije, superjunaka s problemom sa pamćenjem (izdanje TKD Šahinpašić, 2008. godine).

Prije nego što je postao to što jeste, odnosno prije nego što je mogao jednim pokretom ruke zaustaviti asteroid, Amnezija je morao naučiti riješiti obične matematičke jednačine i saznati zašto je nebo plave boje. Kako je izgledalo svaki dan zaboraviti domaću zadaću i igrati fudbal kada se ne možete sjetiti ko su vaši saigrači? Otkrijte na engleskoj web-stranici www.superamnesia.com kao i na domaćem strip portalu www.stripvesti.com.