"Dođite da nam se smijete"
0

Bh. satiričari predstavili se na 10. Satira festu u Beogradu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Porukom "Dođite da nam se smijete" satiričari iz regiona obratili su se publici na 10. Međunarodnom festivalu humora i satire "Satira fest 2012", koji je večeras održan u Beogradu.

Jubilarni "Satira fest", u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, održan je pod sloganom "220 godina srbijanskog aforizma", imajući u vidu da je prva srbijanska knjiga aforizama "Mali bukvar za veliku decu" Mihaila Maksimovića objavljena 1792. godine u Beču.

Član Organizacionog odbora ove manifestacije Aleksandar Čotrić rekao je Srni da je "Satira fest" jedan od najznačajnijih festivala humora i satire u regionu, a ove godine u Beogradu je okupio 30 autora iz Srbije, BiH, Crne Gore i, prvi put, iz Hrvatske.

Učesnike je odabrao Umjetnički savjet na čelu sa Jovom Nikolićem iz Republike Srpske i Aleksandrom Baljkom iz Beograda, a na konkursu je učestvovalo više od stotinu autora iz regiona.

Među gostima festivala, koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, večeras su u Beogradu bili aforističar Božo Marić iz Banje Luke, Bojan Bogdanović iz Zenice, sarajevski aforističar Ismet Salihbegović i drugi.

Satiričar iz Ugljevika Jovo Nikolić, koji je dobitnik priznanja "Vuk Gligorijević" za 2007. godinu i od tada član žirija festivala, rekao je Srni da je konkurencija i ove, kao i ranijih godina, bila "žestoka", te da je žiri imao težak zadatak i "bio na velikim mukama".

Aforističar iz Bijeljine Grujo Lero publici beogradskog "Satira festa" poručio je: "Rusi se ne mogu optužiti za pranje novca, oni peru rublje" i "Da se nismo okrenuli zapadu, ne bi nam sunce tako rano zašlo".

Borislav Mitrović, urednik humorističkog programa "Zvrk" na Radio-televiziji Republike Srpske, rekao je Srni da se nerijetko može čuti da je srpski aforizam najbolji u svijetu, iako je, kako dodaje, nastajao u teškim uslovima, u njima i opstajao i održao se do danas.

Jedan od aforizam koji je se čuo večeras u velikoj sali beogradske općine Stari grad je i Mitrovićev, koji glasi: "Srbiji je još samo rep na Kosovu, kad ga podvije ući će u Evropu".

Priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri 10. Međunarodnog festivala humora i satire "Satira fest 2012" uručeno je Radu Jovanoviću iz Užica i Rastku Zakiću iz Beograda, dok je nagrada za najbolju priču otišla u ruke Dejana Tofčevića iz Podgorice. Autor najbolje pjesme je Vesna Denčić iz Beograda.

Mladi satiričar sa Cetinja Bojan Rajević dobitnik je nagrade "Vuk Gligorijević" za najbolji aforizam pročitan na večerašnjem 10. Satira festu.

Rajević kaže: "Zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu - da pobijedi na izborima".