U režiji Andraša Urbana
329

Bh. premijera predstave "Hasanaginica" večeras u Pozorištu mladih Sarajevo

E. Lj.
U sklopu Sarajevofesta večeras će u Pozorištu mladih Sarajevo biti izvedena bh. premijera predstave "Hasanaginica" Novosadskog pozorišta, koju je po motivima Ljubomira Simovića režirao Andraš Urban.

"Hasanaginica" nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici. Ona je prije svega priča o ženama i njihovom položaju.

"Usred svjetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena stiže vječna priča o vječnom zlostavljanju apsolutne žene i majke. Predstava propituje koji se to ženski lik danas plasira kao dio manipulativne mašinerije, bilo koje, vjerske, političke, sistemske, koji nam se to ženski arhetip plasira", naveli su iz Novosadskog pozorišta.

U "Hasanaginici" Andraša Urbana dominiraju songovi koje je komponovala Irena Popović Dragović.

"Da li će predstava ponuditi nadu publici? Ne znam šta znači nada u pozorištu, u umjetnosti… U životu je to nešto drugo. Kada gledam predstavu koja govori o beznadežnosti života, i ako je predstava dobra, meni to ulijeva nadu. Vitalnost i autentičnost pozorišta, i umjetnosti uopće, to je nada za mene. I to je naša poruka. Ja ne mislim da je davanje nade ideološki momenat. To sama predstava sadrži u sebi. Svijet je takav, a mi govorimo o određenom problemu", rekao je Urban.

Uloge u predstavi ostvarili su Marta Bereš, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Terezia Figura, Livia Banka, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer, Daniel Gomboš i Robert Ožvar.

Scenografiju potpisuje Andraš Urban, dramaturgiju Vedrana Božinović, a kostime je izradila Milica Grbić-Komazić.

Predstava počinje u 21 sat, a karte možete kupiti putem sistema Kupikartu.ba i u Pozorištu mladih Sarajevo. Nakon predstave će biti održan q&a s Andrašom Urbanom koji će moderirati Dino Mustafić.