{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. predstavnici na Petoj umjetničkoj koloniji na Pagu

20.6.2017. u 17:58
30
13
Bh. predstavnici na Petoj umjetničkoj koloniji na Pagu
30
Peta međunarodna umjetnička kolonija organizovana je i ove jubilarne godine u periodu od 15. do 18. juna u Povljani, na otoku Pagu.
Učesnici kolonije su bili likovni umjetnici, književnici, pjesnici i kantautori iz nekoliko zemlja regiona - Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bosnu i Hercegovinu su stasom, glasom, stihom i proznim zapisima predstavili Majda Zukić-Ribić, Nihad Mešić-River i Alma Omeragić, članovi planetarne art-grupe "Lucido".

Kao i svaka umjetnička kolonija i "Riječ u kamenu" nastoji premostiti granice, spojiti ljude lijepom mišlju, stihom i slikom, te istaći važnost slobode misli i načina umjetničkog izražavanja, a Povljana i otok Pag su, bez svake sumnje, idealno mjesto za sintezu misli, riječi, zvuka i boje.

Međunarodnu umjetničku koloniju je otvorila prof. dr Vanja Angelova iz Bugarske svojim predavanjem "Sudbina i misija umjetnika", a poseban pečat otvaranju dala je izložba minijatura koje su, za tu priliku, naslikali Emilija i Stojče Tocinovski, inspirisani ljepotom prirode i života oko nas.

Izložba je nosila naziv "U centru" a minijaturne slike su bile razbacane u više tački, centriranih na nekoliko strana i u više boja, simbolizirajući, na taj način, početak novog djela, za likovne stvaraoce, a završetak jednog umjetničkog djela za književne stvaraoce.

Zahvaljujući Turističkoj zajednici Povljana i sirani Gligora Kolan, učesnici kolonije su imali priliku posjetiti znamenitosti i vidjeti ljepote otoka Paga i općine Povljana, posjeti siranu Gligora u mjestu Kolan na Pagu, gdje je domaćin i vlasnik sirane, Ivan Gligora, ugostio i napravio degustaciju čuvenog paškog sira, a na završnoj večeri nastupila je klapa "Povljana" nakon čega je uslijedilo druženje sa članovima Hrvatskog književnog društva – pjesnicima sa otoka Paga i Zadarske županije.

Fotografijom je sve zabilježio fotograf iz Rijeke, Željko Šepić.

Organizator 5. međunarodne umjetničke kolonije je Valerio Orlić, pjesnik i predsjednik Hrvatskog književnog društva Rijeka. Pokrovitelj ovog lijepog susreta umjetnika iz regiona je Turistička zajednica Povljana, a sponzori Općina Povljana i sirana Gligora Kolan – otok Pag.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: