{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. pjesnici o poljskoj pjesnikinji Ewi Lipski

F
22.12.2010. u 20:59
0
0
Bh. pjesnici o poljskoj pjesnikinji Ewi Lipski
0
Bh. pjesnici o poljskoj pjesnikinji Ewi Lipski
Ewa Lipski
U organizaciji Biblioteke Sarajeva i Ambasade Poljske u BiH večeras je u ambijentu Multimedijalnog centra "Mak" upriličeno predstavljanje izbora iz poezije poljske pjesnikinje Ewe Lipske pod nazivom "Tu" u prijevodu Marine Trumić.
Ewa Lipski poljska je pjesnikinja i prozaistkinja koja je rođena u Krakovu 1945. godine. Objavila je veliki broj pjesničkih zbirki. U svojim pjesmama govori o pitanjima postojanja prožetim finim humorom i ironijom, a njezine pjesme nalaze se u svim antologijama poljske poezije.

Prevoditeljica i pjesnikinja Trumić kazala je večeras da je Lipski najviše prevođena poljska pjesnikinja. Dodala je da se s Lipski upoznala veoma davno te da njena poezija nije ona koja se zavoli nakon prvog čitanja.

"Sve što duže čitaš njene pjesme one ti se sve više otvaraju", kazala je Trumić koja je i napravila izbor pjesama koje su uvrštene u ovu zbirku.

Pjesnik Mile Stojić objašnjavao je put kojim se sam upoznavao sa pjesništvom Poljske, kao i sam samom Lipski, kazavši da je upravo Marina Trumić oživjela Lipsku.

Razložio je pjesništvo Ewe Lipski u dva dijela. Prvi dio su intimne pjesme o ženi i ljubavi, a kroz drugi predstavlja tranziciju Poljske.

"U pjesmama Ewe Lipski prisutne su jake poente i zato mi je veoma bliska. Ova zbirka trebala bi odjeknuti u javnosti, ali kako kod nas sve prolazi gluho bojim se da će se to desiti i sa ovom zbirkom", kazao je Stojić.

O pjesništvu Poljske i njenim pjesnicima govorila je i bh. pjesnikinja Ferida Duraković kazavši da ova država čuva svoje pjesnikinje.

"S druge strane, mi u društvu koje se još uvijek raspada nemamo svoj dom ne samo kao pjesnici nego ni kao prevodioci", dodala je Duraković.

Predstavljanje ove zbirke pjesama upriličeno je kroz projekt "Književna srijeda", a ova večeras bila je posljednja u 2010. godini čime je zaokružena jedna cjelina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: