Kultura
0

Bh paviljon u Cannesu mjesto susreta regionalnih autora i filmskih profesionalaca

FENA
Jerome Paillard, direktor Marche du Film kanskog filmskog festivala
Jerome Paillard, direktor Marche du Film kanskog filmskog festivala
Bosanskohercegovački paviljon na International Village - Marche du film, Cannes film festivala, i ove godine privlači veliku pažnju predstavnika filmske industrije iz čitavog svijeta i predstavlja ključno mjesto susreta regionalnih autora i filmskih profesionalaca.

Predstavnici bh. filma i Sarajevo film festivala, pored redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju održavanje brojnih sastanaka, promocije bh. filma te pružanja svih relevantnih informacija i kontakata, u okviru bh. paviljona priređuju i veliki broj specijalnih programa.

Predstavnici Sarajevo film festivala svakodnevno organizuju susrete za predstavnike filmske industrije "Industry Wine Hour" koji su postali centralni događaji za predstavnike regionalnih kinematografija.

Proteklog vikenda upriličeni su i prvi specijalni programi u okviru "Industry Wine Houra". U subotu uvečer Sarajevo film festival ugostio je predstavnike regionalnih kinematografija, te pozdravio prvo pojavljivanje Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Slovenije u okviru International Village - Marche du Film.

Naredne večeri, u nedjelju, ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilo Grahovac održao je sastanak o temi razvoja regionalne koprodukcije kojem su prisustvovali predstavnici najznačajnijih svjetskih filmskih fondova, renomirani producenti, predstavnici ministarstava zemalja učesnica na International Village - Marche du Film.

Ovom sastanku su, između ostalih, prisustvovali i najuspješniji bh. reditelji Jasmila Žbanić i Danis Tanović koji su se tokom vikenda pridružili bh. timu u Cannesu. Njihovo prisustvo, svakako izaziva posebno interesovanje učesnika i posjetilaca najprestižnijeg filmskog festivala, što doprinosi još uspješnijoj promociji bh. kinematografije i Sarajevo film festivala.

U okviru svojih redovnih aktivnosti predstavnici Sarajevo film festivala su, proteklih dana, održali niz sastanaka s čelnim ljudima najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra susreo se s direktorom kanskog Marketa Jeromeom Paillardom s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje.

Purivatra se susreo i s direktorom Sundance film festivala Geoffreyem Gillmoreom, koji je prošle godine bio član žirija Takmičarskog programa SFF-a, te s direktorom Pusan fflm Festivala Kim Dong Hoom.

Predstavnici Sarajevo film festivala održali su i sastanke s čelnim ljudima Jerusalem film festivala, Berlin film festivala, Roma film festivala, Israel film fonda i mnogih drugih, te s etabliranim prijateljima Sarajevo film festivala Juliette Binoche i Alexanderom Payneom.

[SLIKA]1[/SLIKA] Alexander Payne

Održan je i sastanak s povjerenicima fondacije Katrin Cartlidge Cat Villiers i Andyjem Patersonom, koja će i ove godine na Sarajevo film festivalu dodijeliti stipendiju jednom mladom umjetniku.

Ime ovogodišnjeg kustosa bit će objavljeno 23. maja, na tradicionalnom prijemu organiziranom na najprestižnijoj festivalskoj lokaciji - Plage des Palmes. Za ovaj događaj, koji se u Cannesu, kao i ranijih godina, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, vrše se posljednje pripreme.

Na prijemu se očekuje veliki broj najuglednijih predstavnika filmske industrije, filmskih autora i predstavnika medija, saopćeno je iz SFF-a.