PEN Centar BiH
0

Bh. književnici ne mogu prijaviti djela za evropsku književnu nagradu

FENA
Književnica Ferida Duraković koja je ujedno i generalni sekretar PEN Centra BiH reagovala je danas na činjenicu da bh. književnici ne mogu učestvovati u Evropskoj nagradi za književnost.

Kako navodi Duraković, 8. jula PEN Centar BiH primio je elektronsko pismo od rumunskog Instituta za kulturu u Bukureštu u vezi s kulturnim programima Evropske unije od 2007. do 2013. godine, s najavom i pozivom za učešće u Evropskoj nagradi za književnost 2009. godine kao i pozivom za lokalne i nacionalne (državne) partnere i koordinatore projekta.

Odabir djela za ovu nagradu podrazumijeva organizaciju natječaja u svakoj od 34 zemlje koje su uključene u Projekat, a to su (kako se navodi u pismu) Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (zvanično ime Makedonije na engleskom jeziku), Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Turska i Velika Britanija.

Duraković ističe da je u ime Upravnog odbora PEN Centra BiH poslala pismo rumunskom Institutu za kulturu s pitanjem "da li i BiH može ili će biti dio ovog izvanrednog projekta?“.

"Odgovor koji sam odmah dobila bio je da "nažalost, BiH nije uključena u ovaj evropski program. Čitajući još jednom listu zemalja koje mogu učestvovati u ovom natječaju, shvatila sam da su jedine tri evropske zemlje koje nemaju pravo učešća u ovom književnom natječaju Albanija, Crna Gora i BiH. Željela bih snažno naglasiti pravo Bosne i Hercegovine (kao i Albanije i Crne Gore) da učestvuju u projektu Evropske književne nagrade 2009. godine. Nažalost, ova "podobnost" za učešće pokazuje ono čega sam se i plašila - diskriminatorski odnos prema ovim zemljama, čak i na polju književnosti. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, smatram da smo i mi (pisci BiH) dobili pravo da budemo "podobni" kandidati, i to posebno u stvarima kulture i književnosti, na isti način kao i zemlje u našem okruženju. Vjerujem, stoga, da se u ovoj fazi projekta ne može učiniti ništa, ali željela bih izraziti svoje žaljenje i razočaranje što je književnost Bosne i Hercegovine diskriminirana na ovaj način, a to smatram politički nekorektnim i nepoštenim", kaže se u pismu koje je uime Upravnog odbora PEN Centra BiH, izvršna direktorica Ferida Duraković uputila Međunarodnoj PEN organizaciji u Londonu, Komitetu za pisce u zatvoru, PEN centrima Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije , Srbije kao članovima PEN Centra BiH.

Duraković je napomenula da je na poslano pismo do danas reagovao samo predsjednik PEN Centra Makedonije Risto Lazarov, koji u svojoj poruci kaže: “Jako žalimo da je u pitanju diskriminacija tri balkanske literature u konkursu "European Union Prize for Literature 2009". Sumnjamo da se nešto može napraviti. Vidite da je naša zemlja ispisana s onim strašnim "imenom" − the Former Yugoslav Republic of Macedonia. A to je još strašnija diskriminacija. Ali čudna su pravila Evropske unije. Nadajmo se da će se i tamo nešto promeniti s vremenom", saopćeno je iz PEN Centra BiH.