Kafa sa...
0

"Bh. kinematografija ne postoji"

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Današnjji gosti programa 15. Sarajevo Film Festivala Kafa sa... bili su dva bh. višestruko nagrađivana reditelja, Jasmila Žbanić i Danis Tanović.

Ovu su priliku iskoristili da govore o svojim novim filmovima - Žbanić o ostvarenju "Na putu", Tanović o "Triageu" - ali prije svega o profesionalnim počecima u nimalo olakšavajućim okolnostima, zatim potrebi bh. filmskih autora da iznova snimaju filmove o prošlom ratu i posljedicama koje je rat imao na ljude.

Tanović je pričao o snimanju filma "Triage", koji će premijerno biti prikazan u Torontu, a koji mu je prvi film na engleskom jeziku. Govoreći o pripremama pred početak snimanja, Tanović je rekao da je ključno upoznati se s kulturom i ljudima koji naseljavaju određenu zemlju, prije nego se upustite u pravljenje filma.

"Morate biti pažljivi, morate izaći iz svoje kože i ući u tuđu. A poslije toga vam jedino ostaje da se nadate da niste napravili glupe greške, kao što to znaju uraditi strani reditelji koji snimaju filmove o BiH. Vrlo se jasno vidi kad se režiser potrudi upoznati nečiju kulturu, a kad ne", rekao je Tanović, koji je "Triage" većim dijelom snimao u Irskoj.

Žbanić koja je uplela ruke i u film "Nevrijeme", prikazan na ovogodišnjem SFF-u, kaže da je upravo to uradio Hans-Christian Schmid - upoznao se s prilikama u BiH i vrlo iskreno pristupio pravljenju filma o Haškom tribunalu i ratnim zločinima počinjenim u BiH.

Iako je jasno da bh. kinematografija praktički ne postoji, a dovoljan pokazatelj je taj što se ove godine u Takmičarskom programu za igrani film nije našao nijedan film bh. reditelja, ovu je priliku iskoristio i Tanović da to kaže.

"Bh. kinematografija ne postoji, jer je premala, tako da ukoliko želite snimiti film, vi morate dovesti profesionalce iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Francuske i ostalih zemalja. Ovdje, jednostavno, mnoge profesije ne postoje", rekao je jedini bh. oskarovac.

Govoreći o tome koliko će dugo još bh. filmske autore opsjedati tema rata, Žbanić je rekla da se, makar zasad, rat ne može izbjeći: "Rat je ostavio trag na sve nas, a ne može se pobjeći od onoga ko ste."

Oboje su se složili da su mladi reditelji danas u mnogo zahvalnijoj situaciji u odnosu na onu u kojoj su oni bili kad su počinjali. Danas za vrijeme SFF-a mladi imaju priliku upoznati i razgovarati s nekim od najvećih rediteljskih, scenarističkih, glumačkih i producentskih imena 21. stoljeća, dok su oni o takvim susretima mogli samo maštati.

Ipak, kaže Tanović, nije lako ni filmašima u Francuskoj, iako ta zemlja godišnje proizvede oko 200 filmova.

"Ja sam prvi novac zaradio nakon 'Ničije zemlje'. Ali sam zato dvije godine rata samo hodao s kamerom i snimao. I to VHS kamerom, a sada u BiH svuda okolo možete naći HD kamere. Producenti traže dobru priču, i ako im se svidi, dobit ćete i novac za svoj film. Nekad nije pitanje talenta, nego sreće", rekao je Tanović.