Kultura
0

Bh. izdavači učestvuju sa samo 200 naslova

FENA
Osamnaesti međunarodni sajam knjiga i učila biće održan od 19. do 24. aprila u sarajevskom Centru Skenederija.

Sajam će se održati na prostoru od 5.000 kvadratnih metara, a svoju produkciju predstavit će 170 izdavača iz BiH i zemalja regiona te izdavači iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Irana, Francuske i SAD-a, posredstvom svojih zastupnika i distributera. Na Sajmu će se predstaviti i kulturni centri poput Goethe instituta, British Councila, Centra Andre Malroux, Iranskog kulturnog centra te egipatske ambasade.

Kada je riječ o domaćoj produkciji, bh. izdavači ove godine predstaviće se sa samo 200 novih naslova.

Nešto više o samom Sajmu bilo je riječi na današnjoj pres- konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici organizatora - TKD Šahinpašić, Udruženja izdavača i knjižara BiH, te centra Skenderija.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić govoreći o događanjima na Sajmu, istakao je susret bibliotekara slavista, obilježavanje Svjetskog dana knjige 23. aprila, te brojne programe koje će i ove godine ponuditi Bosanska kuća.

Dragan Marković, govoreći u ime Udruženja slavista, istakao je da će na Drugom međunarodnom susretu bibliotekara slavista učestvovati oko 100 učesnika koji predstavljaju bibliotečku i književnu elitu.

Od ostalih popratiih programa ovogodišnjeg sajma izdvojeni su Seminar iz oblasti autorskih prava i dizajna, u suorganizaciji British Councila u BiH, te okrugli sto o temi "Strategija kulturne politike".

Tajib Šahinpašić, predstavnik TDK Šahinpašić, istakao je da se tokom priprema za organizaciju do sada najvećeg sajma knjige nailazilo na brojne opstrukcije i nerazumijevanje.

"Ni sami izdavači se ne mogu između sebe dogovoriti, a još manje s nadležnima", rekao je Šahinpašić. On je podsjetio i na nerazumijevanja kada je riječ o minstarstvima kulture na svim nivoima vlasti.

Mirsad Bećirbašić, moderator programa u Bosanskoj kući knjige i generalni sekretar Udruženja izdavača i knjižara, najavio je neke od programa.

Tako će na Svjetski dan knjge biti promovirano treće izdanje "Vječnika" Nedžada Ibrišimovića, te nova knjiga poezije Abdulaha Sidrana »Pjesme poslije rata» i brojni drugi programi.

Cijene ulaznice za Sajam biće simbolična - jedna km, dok će za sve škole i udruženja bibliotekara biti organizovane besplatne posjete.