"Goethe u Bosanskoj kući"
0

Bh. izdavači na sajmu knjige u Frankfurtu

FENA
Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine predstavit će se projektom "Goethe u Bosanskoj kući" na 60. jubilarnom međunarodnom sajmu knjige od 15. do 19. oktobra u Frankfurtu, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji tog udruženja u Sarajevu predsjednik Ibrahim Spahić.

To praktično znači da će na 60 kvadratnih metara sajamskog prostora, u Bosanskoj kući koja je rad sarajevskog dizajnera Zijada Pekmeza, izdavači i knjižari BiH prezentirati izložbu najnovijih izdanja od oktobra 2007. do oktobra 2008. i specijalni projekt posvećen temi nastupa.

Nimalo slučajno Goethe nije u Bosanskoj kući, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji, jer treba odaslati poruku o intekulturalnom dijalogu i otvoriti divan Istoka i Zapada.

Dizajn za izložbu uradio je Bojan Mustur, a komesar izložbe i domaćin Goetheu, bh. piscima i posjetiocima "Bosanske kuće" bit će pjesnik Mirsad Bećirbašić.

Planirani su tradicionalni susreti bh. izdavača i knjižara s dijasporom iz BiH te s predstavnicima udruženja i izdavača iz cijelog svijeta.

Počasni gost ove godine na sajmu knjige je Turska.

Nastup bh. izdavača podržali su Vijeće ministara BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajeva i dva velika kolektiva iz Bosne i Hercegovine - Centar Skenderija i Interšped d.d. Sarajevo koji je vršnjak Frankfurtskog sajma i obilježava 60. godišnjicu.

Udruženje izdavača i knjižara BiH saopćilo je da očekuje da će i druge bh. firme predstaviti svoje brendove u "Bosanskoj kući" "između grozdova bijelog i crnog grožda iz Hercegovine među rasutim bosanskim šljivama."

Bh. izdavači su uvijek bili predstavljani na Frankfurtskom sajmu.

Čak i kad je u Sarajevu zbog nemogućnosti izlaska iz grada organizovana izložba „Frankfurt u Sarajevu“, knjige iz BiH su dopirale do štandova tog sajma.