Kultura
0

Bh. izdavači i knjižari predstavljaju svoja dostignuća na Interliberu u Zagrebu

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon prošlogodišnje pauze, koju je uvjetovala ekonomska kriza u zemlji, Udruženje izdavača i knjižara BiH će se ponovno predstaviti na međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber, koji se od 12. do 17. novembra održava na Zagrebačkom velesajmu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Predsjednik UIK-a Ibrahim Spahić je na konfenerenciji za novinare u Sarajevu kazao da je ovo izuzetno dobra prilika za izdavače i knjižare da predstave svoje projekte.

"Već sutra u 19 sati će biti predstavljena edicija po izboru Fondacije za izdavaštvo i nakladništvo Sarajevo, koja je povjerila TKD-u Šahinpašić da objavi sva ona djela koja su na izvjestan način bila podrška promociji domaćih autora. Nakon toga će biti predstavljeno izdavačko ostvarenje i projekti kuće Besjeda iz Banje Luke zajedno sa njihovim univerzitetom", kazao je Spahić.

Nedjelja, 17. novembra, će biti posvećena autorima. Predsjednik UIK-a će tom prilikom govoriti o djelu "Knjiga o Uni" Faruka Šehića, dobitnika nagrade Evropske unije za literaturu. Bit će predstavljena djela Gradmira Gojera, a u ime Društva pisaca BiH će govoriti njegovi ovogodišnji laureati Amir Talić i Šimo Ešić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Taj autorski dan će se na neki način pretvoriti u svetkovinu autorske riječi BiH i drago mi je da su organizatori prihvatili da se predstavimo na taj način. Želim naglasiti da ćemo predstaviti i projekte koje se tiču izdavačke djelatnosti časopisa te projekte koje se tiču Sarajeva i sarajevske Olimpijade", rekao je Spahić.

On je naglasio da je za našu zemlju značajno da ima saradnju sa izdavačima i knjižarima iz regije i svijeta, jer je to prilila da se BiH afirmira u jezičkom području i ostvari saradnju.