"Welcome"
135

Bh. glumci dočarali patnju izbjeglica iz Sirije performansom na Olimpijskom bazenu Otoka

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Olimpijskom bazenu Otoka večeras je izveden teatarski peformans "Welcome" koji donosi priču o svjetskoj izbjegličkoj krizi u režiji Nermina Hamzagića.

Glumci Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Amar Selimović i Sanin Milavić trudili su se dočarati izbjegličku patnju slikama i zvučnim podražajima. Dramaturgiju potpisuje Asja Krsmanović, kostimografiju Vanja Ciraj i Irma Saje, a scenografiju Adisa Vatreš Selimović.

Teatarski performans "Welcome" nastao je istraživanjem grupe umjetnika o temi izbjeglištva ,a za potrebe ovog performansa, udaljili su se od standardnih teatarskih okolnosti.

Priča koju su donijeli duboko je dirnula gledatelje, jer ih je i većina bila u izbjeglištvu tokom rata.

"Samo u protekle tri godine je više od 15.000 ljudi nestalo ili stradalo u vodama Sredozemnog mora. Tijela onih koji nisu imali sreće voda je nanijela na obale evropskih ljetovališta i tek tada smo počeli glasnije govoriti o ljudskoj tragediji. Desnica je prepoznala priliku i jasno pokazala prstom, imenovala protivnika i mobilizirala se. Nastavljaju graditi svoju politiku tamo gdje su stali, gradeći je na strahu prema drugom, stavljajući vlastite živote iznad drugih… Historija nam je svjedok kuda vodi takva politika", rekao je režiser Hamzagić uoči predstave.

Drugo igranje predviđeno za nedjelju, 3. decembra u 20 sati.