Kultura
0

Bh. filmovi na festivalu Les Arcs u Francuskoj

FENA
Renomirani filmski festival evropskog filma u Les Arcsu u Francuskoj, koji će biti održan od 14. do 21. decembra, ove godine pravi poseban program fokusiran na kinematografije zemalja bivše Jugoslavije i to iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH.
U glavnom programu festivala takmičit će se novi film Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore", a ova bh. rediteljica bit će i nagrađena priznanjem "Les Arcs' new Femme de Cinéma Honorary Award".

Nagrada, koja se dodjeljuje prvi put na festivalu, biti će dodijeljena u nedjelju, 15. decembra.

U specijalnom programu koji predstavlja najbolje filmove iz bivše Jugoslavije bit će prikazani i filmovi - "Ničija zemlja" Danisa Tanovića, "Snijeg" Aide Begić, "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, te koprodukcijski film "Armin" Ognjena Sviličića.

Na profesionalnoj platformi "The Coproduction Village" učestvovat će producentska kuća SCCA/PRO.BA sa igranim filmom u pripremi "Ključ" reditelja Timura Makarevića, a u okviru programa "Film School Village" bit će predstavljena i Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo sa projektom "Raspust" rediteljice i scenaristice Tine Šmalcelj.

Ovaj program ima za cilj filmske škole predstavljati sa projektima mlađih diplomanata koji razvijaju svoje prve igrane filmove.

Tokom festivala bit će organizirano nekoliko press konferencija, diskusija, razgovora te okruglih stolova sa specijalnim fokusom na zemlje bivše Jugoslavije.

Ukupnu delegaciju čini oko 40 predstavnika iz pet zemalja, a uime BiH festivalu će prisustvovati reditelji Jasmila Žbanić i Danis Tanović, producentica i rukovodilac CineLink Koprodukcijskog Marketa Sarajevo Film Festivala Amra Bakšić Čamo, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, šef Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, scenaristica i rediteljica Tina Šmalcelj i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti, selektorica glavnog programa SFF-a i generalni sekratar Udruženja filmskih radnika BiH Elma Tataragić.

Partner filmskog festivala u Les Arcu ispred BiH je Udruženje filmskih radnika BiH koje će također biti predstavljeno sa svojim izdanjem kataloga Bh. film 2012./2013.

Festival će biti otvoren u subotu, 14. decembra, a događaji vezani za predstavljanje bh. filma bit će održani od 14. do 18. decembra, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.