{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. film "Ljubav na granici" prikazan u Locarnu

S
12.8.2005. u 11:01
0
0
Bh. film "Ljubav na granici" prikazan u Locarnu
0
Bh. film "Ljubav na granici" prikazan u Locarnu
"Ljubav na granici" dokumentarni film bh. reditelja Miroslava Mandića jučer je imao svoju svjetsku premijeru na prestižnom Locarno Film Festivalu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Film "Ljubav na granici" biće prikazan u okviru sekcije "Video Competition" namijenjenoj filmovima snimljenim video tehnikom u trajanju više od 30 minuta.

Selekcija filmova uključuje kako dokumentarna, tako i igrana ostvarenja, a pored Mandića za nagradu "Zlatni leopard" sa svojim filmovima takmiče se još 23 autora među kojima su Laurie Anderson i Mike Figgis. "Video competition" je, nakon glavnog takmičarskog programa, najjači programa ovog festivala A kategorije.

Film “Ljubav na granici” priča je o tri para iz Mostara, Dubrovnika i Sarajeva koji uprkos svojim različitim nacionalnostima, predrasudama njihovih porodica i sredine u kojoj žive, pokušavaju biti zajedno.

Miroslav Mandić

Miroslav Mandić je diplomirao režiju i scenarij na Univerzitetu Columbia u New Yorku, te snimio kratki film ”Brak radnika” (1985). Film je osvojio Grand Prix “Zlatni zmaj” na Međunarodnom filmskom festivalu u Krakowu, te brojne nagrade na drugim festivalima kratkog filma.

Njegov dugometražni igrani film “Život radnika” (1987) osvojio je Grand Prix Međunarodnog filmskog festivala u Strasbourgu.

TV serija “Top lista nadrealista” (1989-1990), politička komedija u stilu sličnom “Letećem cirkusu Monty Pythona", na kojoj je radio kao koscenarista i reditelj, bila je najpopularnija TV emisija u bivšoj Jugoslaviji. U posljednje vrijeme Mandić priprema režiju igranog filma “Hiljadarka” prema scenariju Zilhada Ključanina. “Ljubav na granici” (2005) prvi mu je dugometražni dokumentarni film.

Film “Ljubav na granici” nastao je u produkciji Centra za savremenu umjetnost / pro.ba iz Sarajeva i noneline films iz Praga. Sniman je u toku prošle i tekuće godine na lokacijama u Dubrovniku, Mostaru i Sarajevu.

Nakon premijere u Locarnu, film “Ljubav na granici” biće prikazan i na 11. Sarajevo Film Festivalu, u okviru programa Regionalnih dokumentarnih filmova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: