Dino Mustafić
0

"Bh. dužnosnici ponašaju se kao politički varvari"

Sarajevo-x.com
Internacionalni teatarski festival MESS pruža punu podršku apelu koji su direktori sedam institucija kulture od državnog značaja u Bosni i Hercegovini uputili najvišim zvaničnicima u našoj zemlji. “Nakon gašenja Narodnog pozorišta Mostar, koje je nakon 60 godina prestalo sa radom, ovo otvoreno pismo ukazuje da ni institucije kulture od državnog značaja nisu pošteđene ignorantskog i neciviliziranog odnosa sa najviših nivoa vlasti u našoj zemlji, u kojima se najodgovorniji bh. dužnosnici ponašaju kao politički varvari.”, izjavio je Dino Mustafić, direktor MESS-a.

Kultura predstavlja identitet jedne zemlje, što u slučaju Bosne i Hercegovine znači i svih njenih naroda. Zbog toga, podcrtavamo da ovdje nije riječ samo o nemaru, nego o svjesnoj namjeri da se do temelja unište institucije koje čuvaju kulturno-historijsko blago i svjedoče o kompletnom kulturnom identitetu naše zemlje. Upravo iz ovih razloga neupitna je hitnost i važnost rješavanja pitanja održivosti ovih institucija.

Nažalost, Festival MESS se već uvjerio da apeli nisu dovoljno snažno sredstvo za promjenu svijesti i poticanja na pozitivne akcije od strane vlasti prema institucijama kulture. „Kako smo već najavili tokom 49. MESS-a, u Geteborgu od 11. do 13. decembra, pokrenut ćemo u Evropskom kulturnom parlamentu inicijativu za donošenje Rezolucije kako bismo internacionalizirali ovo pitanje i kreirali dodatni pritisak na bh. vlasti da konačno svojim aktivnostima zaštite institucije kulture i omoguće im nesmetan kontinuiran rad u skladu sa civilizacijskim normama.“, najavio je Mustafić.