Kultura
0

Bh. autori na Sajmu knjiga u Beču

Sarajevo-x.com
U Beču je danas počeo četvrti Međunarodni sajam knjige Buch Wien na kojem će se predstaviti 280 izlagača iz 13 zemalja i više od 300 autora.

Sajam je sinoć (9. 11.) svečano otvorio grčki autor bestselera Petros Markaris govorom ''Kultura i kriza'' o privrednoj i društvenoj situaciji u Grčkoj i Evropi.

Iz Sajma ponosno najavljuju da će na ovogodišnjem sajmu biti održano sto manifestacija više nego prošle godine. Cilj ovog mladog sajma knjige je da postane neizostavan dio bečkog kulturnog kalendara kao što su filmski festival Viennale, Jazz Fest Wien ili festival umjetnosti Wiener Festwochen.

Na ovogodišnjem Buch Wienu svoje čitaoce će pozdraviti mnogi popularni i renomirani autori s njemačkog govornog područja, a počasna nagrada austrijskih knjižara bit će dodijeljena austrijskom piscu, esejisti i novinaru Alfredu Komareku.

Kao i prethodnih godina, poseban značaj dat je književnosti istočne i jugoistočne Evrope. U saradnji s organizacijom KulturKontakt Austria na učešće na bečkom sajmu pozvani su mnogi autori iz regije. Historija njihovih domovina centralna je tema mnogih autora, tako i kod mađarskog autora Györgya Dalosa i ukrajinskih pisaca Andreja Kurkova i Jurija Andrukoviča.

''Publikacija Balkan'' izdavačke kuće Dittrich Verlag poziva na književno putovanje kroz Bugarsku i Srbiju, a učesnici su srbijanski pisac Vladislav Bajac sa svojim romanom ''Hamam Balkanija'' i bugarska autorica Maria Stankova.

Bosanskohercegovački književnik Muharem Bazdulj bečkoj publici će se predstaviti romanom ''Tranzit. Kometa. Pomračenje“, a hrvatska umjetnica Ivana Sajko pozorišnim performansom ''Scenes with Apple''. Savremenu makedonsku književnost predstavit će Robert Alagjozovski i Nikola Madzirov.

U ''Noći poezije'' bečkoj publici će iz svojih novih zbirki poezije čitati pjesnici iz istočne i jugoistočne Evrope, a među njima i bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić.